• SVE VIJESTI

Proširena lista: Još 31 lijek o trošku Fonda zdravstva

Foto: Reuters/ilustracija

Vlada je na predlog Ministarstva zdravlja usvojila novu listu ljekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, koja je proširena i na njoj se nalazi 31 novi lijek.

To, kako je navedeno u saopštenju, za građane znači više terapijskih mogućnosti propisivanja odgovarajuće/prilagođene terapije za pojedinačnog pacijenta.

– Radi se o ljekovima koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hemofilije, genito-urinarnih problema, hipertenzije, reumatoloških oboljenja, psorijaze, psihijatrijskih, hematoloških, neuroloških oboljenja i hereditarnog angioedema – precizirali su iz Ministarstva zdravlja.

Izradom nove liste ljekova, dodaju, podstiče se konkurentnost i smanjuju se cijene ljekova, kako bi se spriječilo favorizovanje ili monopol bilo kog poizvođača. 

– Korekcije cijena ljekova u skladu sa maksimalnim cijenama koje je utvrdio CinMed su takođe obaveza redovne revizije liste ljekova. Lista podrazumijeva ljekove koji se propisuju i izdaju na recept i ljekove koji se primjenjuju na primarnom, sekundarnom i tercijernom nivou, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ljekove koji su sastavni dio doplatne liste ljekova – navode iz Ministartsva zdravlja.

Doplatna lista ljekova, kako su rekli, sadrži ljekove koji su terapijska paralela (terapijska alternativa) ljekovima sa osnovne liste ljekova i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste. 

– Razliku do punog iznosa cijene lijeka na doplatnoj listi ljekova plaća osiguranik. Podsjećamo da se lista ljekova nije mijenjala tokom 2020. godine zbog epidemiološke situacije, što je uslovilo brzu i efektnu reakciju Ministarstva zdravlja da se nadoknadi propušteno, odnosno da se zadovolji kriterijum definisan Uredbom (član 19) a on glasi “Lista ljekova se revidira dva puta godišnje, a po potrebi i češće“ – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Sa liste su skinuta 22 lijeka koja se više ne proizvode ili koji više ne zadovoljavaju uslove savremenog liječenja ni kriterijume u pogledu kvaliteta, efikasnosti ili bezbjednosti, kao i ljekovi kojima je istekla dozvola za prometovanje, a nosilac dozvole nije priložio dokaz o obnovi registracije.

– Ministarstvo zdravlje će već od septembra  nastaviti pregovore sa farmaceutskim kompanijama (u skladu sa članom 7 Uredbe o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje lijekova sa liste ljekova) u smislu smanjenja cijena novih ljekova koji su sastavni dio liste lijekova, ali i ukupnog njihovog portfolija, koji se nalazi na listi i u primjeni je duži vremenski period. Na taj način će se nastaviti kontinuirani rad na listi ljekova, kao i otvaranje mogućnosti za nove aplikacije/uvrštavanje novih ljekova do kraja 2020. godine – istakli su iz tog resora.

Izvor: Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN