• SVE VIJESTI

(VIDEO) Skandal sa himnom na 34. Filmskom festivalu - Ko je u pravu, i zašto niko nije?

Otvaranje 34. Filmskog festivala, nažalost, nije prošlo bez skandala. Ovu značajnu filmsku manifestaciju potpuno je zasjenio gaf umjetnice Natalije Radić angažovane od strane organizatora da izvede himnu Crne Gore.

Iz nekog razloga, interpretatorka je potpuno izmjenila, odnosno sklepala zadnju strofu.

Nakon burnih reakcija javnosti, uslijedila je reakcija same interpretatorke koja se izvinila i preuzela svu odgovornost na sebe.

„Izvinjavam se organizatorima festivala i svima koji poštuju Crnu Goru što se u jednom trenutku u drugoj strofi himne desila memorijska blokada vezana za tekst“, kazala je Radić u izjavi za TVCG i dodala da je bila lošijeg zdravstvenog stanja.

„Bila sam pod velikim pritiskom i stresom jer se nijesam zdravstveno osjećala dobro, a bilo je prekasno da otkažem nastup. Kao profesionalac vrlo dobro znam tekst naše himne i nikad mi se ovako nešto nije desilo. Ovo je moja zemlja, tu sam odrasla, školovala se i osjećam pripadnost ovoj državi. Zaista duboko žalim i preuzimam svu odgovornost i nikako ne bih voljela da se ovaj događaj politizuje jer poštujem i volim svoju zemlju, njene narode i simbole, a naročito njenu predivnu himnu“, poručila je Radić.

Reagovala je i direkcija festivala. Oni tvrde da je riječ o nenamjernom propustu te da se umjetnica izvinila javnosti i preuzela svu odgovornost na sebe.

“Najteže je nastupati pred domaćom publikom, u svom gradu, što je izazvalo snažne emocije i trenutak dekoncentracije, koji su doveli do nenamjernog propusta u izvođenju himne Crne Gore na otvaranju Festivala. Umjetnica se izvinila organizatorima i pokroviteljima Festivala i preuzela svu odgovornost na sebe. Nada se da će njeno izvinjenje uvažiti i sve građanke i građani Crne Gore”, saopštila je direkcija Festivala i naglasila da je činjenica da je na otvaranju 34. FFHN-MFF došlo do propusta prilikom izvođenja himne, ali nema riječi o tome da je ovo bio namjeran akt njenog „prekrajanja“ , već se, kako tvrde, radi o slučajnoj grešci mlade umjetnice.

Predsjednik Savjeta festivala Nikola Vukčević kazao je da nije postojala nikakva loša namjera. Djevojka je, kaže, himnu pjevala uživo i trema je učinila svoje. Poručio je da ne postoji nikakva zavjera, niti dvije himne naše zemlje.

Međutim, iz Demokratske partije socijalista najavili su da će podnijeti prijavu, iako su organizatori poručili da je riječ o nenamjernom propustu.

"Kadrovi partija koje imaju problem sa crnogorskom državnošću sada su počeli da zloupotrebljavaju do skoro prestižne smotre kulture. To im nećemo dozvoliti“, objavio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović na Tviteru.

A ko je u pravu, i zašto niko nije?

Najprije, ovako težak gaf u politički vrlo škakljivim trenucima jednostavno nije smio da se dogodi. Moralo se uraditi baš sve da se ovako nešto izbjegne. Polazeći od toga da je trema stvarno učinila svoje i da ovaj gaf zaista nije namjeran, mlada umjetnica je ipak morala da bude svjesna svojih mogućnosti. Neki od najvećih svjetskih muzičkih imena tokom svojih višedecenijskih karijera imaju treme pred svaki nastup, dakle, ako je to problem, onda postoje i rješenja - npr, stalak sa tekstom ispred izvođača - jednostavno a efikasno.

Da je sve zaista bilo nenamjerno tvrdi i direkcija festivala. Niko, naravno, nije mogao predvidjeti gaf, ali su organizatori trebali biti daleko profesionalniji i ne usuđivati se na rizik. Opet, cijeneći vrlo nezgodnu političku situaciju, odgovornost na organizaciji je bila tim veća. I opet - eto rješenja, ako već nisu mogli angažovati drugog, iskusnijeg profesionalca koji od himne neće izvoditi opersko djelo - jednostavno pusti se himna na playback.

I konačno, razumljiva je donekle, opet gledajući političku situaciju, reakcija DPS-a ali ipak nije razumljivo čemu toliko burno jer je samo dolivano ulje na vatru. Ukoliko bi se dokazala namjera, najavljena prijava bi definitivno bila opravdana ali u ovakvim momentima mora se "stati na loptu". 

Ovo je samo par razloga o tome zašto, u stvari, niko nije u pravu i kako nas to dovodi do sukobljavanja. Svako će naći neki svoj razlog "za" ili "protiv" nečega ili nekoga, a sve to dovodi do široke rasprave i plodnog tla za produbljivanje raskola među ljudima na svim nivoima.

Nije neka novost da je u gradu odavno kultura jedna od moneta za političko potkusurivanje, ali zar smo zaista dotle došli da jedan renomirani festival bude pretvoren u poligon na kome se poigravaju profesionalna nesposobnost i politička podmuklost? Očigledno jesmo i zato u ovom slučaju niko nije u pravu a kad se dese ovakvi gafovi, na stranu politika, potežu se pitanja odgovornosti i smjena, mada je teško očekivati da će se išta zakotrljati u nekom boljem pravcu sve dok na mjestima za profesionalce zabetonirano sjede politički kadrovi.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN