• SVE VIJESTI

Sladoledi "Snickers" i "Twix" i voćni jogurt "Dukatos" povučeni sa tržišta


Juče smo objavili članak o lavini povlačenja prehrambenih proizvoda sa polica prodavnica u zemljama EU. Situaciju su, izgleda, od nedavno počeli da prate i nadležni pa je tako danas saopšteno da su sladoledi "Snickers" i "Twix", kao i voćni jogurt sa ribizlom proizvođača "Dukatos" povučeni sa crnogorskog tržišta zbog sumnje na prisustvo pesticida etilen-oksida. 

Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitame poslove je prije dva dana sve serije sladoleda i spornog voćnog jogurta povukla sa tržišta i poslala na analizu da bi utvrdila da li tog zabranjenog hemijskog jedinjenja ima u spornim proizvodima.

Zbog utvrđene prisutnosti pesticida etilen-oksida u aditivu E410 koji se koristi u procesu njihove proizvodnje, najprije sa hrvatskog a juče i sa srpskog tržišta, povučeni su sladoledi “Snickers”, “Twix” “Bounti” i “M&M”.

“Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove povukla je prije dva dana sa tržišta sporne serije sladoleda, lot od ‘Snickersa’ i jedan od ‘Twixa’ i to je poslato na uzorkovanje. Takođe, povukli smo i ‘Dukatosov’ jogurt sa ribizlom radi provjere etilen-oksida”, rekla je Dnevnim novinama Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ona je dodala da sve ukazuje na to da je problem nedozvoljeno prisustvo pesticida etilen-oksida u aditiv smjesni, a koja se koristi i za sladolede i za voćni jogurt te su zbog toga iz Uprave, osim sporne serije pomenutih sladoleda i jogurta, na analizu poslali sve serije koje su se nalazile na tržištu.

“Ukoliko se utvrdi da su sporni proizvodi ispravni, oni će biti vraćeni na tržište, a ako bude potvrđeno prisustvo etilen-oksida biće uništeni o čemu ćemo obavijestiti javnost”, rekla je Blečić za Dnevne novine.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN