• SVE VIJESTI

Tre sorelle - Legenda o tri sestre zaljubljene u istog mornara. Simbol ljubavi o kojem svijet još ne zna

Palata Tre sorelle - nekadašnji izgled sa zazidana dva prozora

Legendarna priča o Tre Sorele - tri sestre koju su svu ljubav ovog svijeta dale jednom - istom čovjeku pravi je dokaz i simbol ljubavi. Priča je to koja uvijek iznova izazove emocije, ali nažalost, i priča koja, umjesto da postane svjetski, čuveni brend Boke, kruži uglavnom među Bokeljima koji je, koliko god je moguće, podjele sa turistima. Godinama je i u brošurama turističkih agencija, ali, ovakav simbol - i dalje je, nažalost, nedovoljno promovisan, ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu.

Legenda pripovjeda o tri sestre koje su se, prema nekim spisima zvale Nera, Bjanka i Roza, međutim, prema drugim predanjima zvale su se Filomena, Gracijana i Rina, što su imena koja se uglavnom i koriste u pričama.

Kako legenda dalje kaže, ove tri sestre, djevojke poznate po svojoj ljepoti, poštenju i čestitosti, svoju su ljubav poklonile istom čovjeku - mladom hercegnovskom mornaru, kapetanu Jerku Novanjaninu.

Ali, mladi mornar nikako nije mogao da odluči koja od tri lijepe sestre mu se najviše sviđa te je, prema jednoj verziji legende, riješio da se svojim brodom otisne na plovidbu da bi o svemu dobro razmislio, a sestru, koja ga bude čekala na povratku, uzeće za ženu. Prema drugoj verziji, mladić je obećao da će djevojkama svoju odluku saopštiti kada se vrati sa plovidbe.

Sestre su iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, strpljivo čekale Jerka, na prozorima svoje kuće i nadale se da se, na svakom brodu koji je uplovio, nalazi njihova ljubav.

Godina za godinom su prolazile, sestre su postajale sve starije i nijedna se nije udala već su uporno čekale. U međuvremenu napravile su dogovor: Kada jedna od njih umre, preostale će zazidati njen prozor kako bi i Jerko, kad se bude vratio, mogao da vidi da sestra čiji je prozor zapatan više nije živa. 

Kada je umrla najstarija sestra, ostale dvije su, po dogovoru, zazidale njen prozor. Potom je umrla i druga sestra a treća je zazidala i njen prozor. Ali, kada je najmlađa umrla, njen prozor nije imao ko da zazida jer više nije bilo nikog ko bi to mogao učiniti tako da je on ostao otvoren, kako kaže stih pjesme "Tre sorelle" : ”Treći prozor ko da sluša šum dalekih okeana…”

Nažalost, Jerko se nikada nije vratio. Njegova sudbina ostala je zauvijek nepoznata. Niko nikad više ništa nije čuo o njemu.

O ovoj legendi i dan danas svjedoči palata u kojoj su živjele "Tre sorelle". Nalazi se u mjestu Prčanj (opština Kotor), i jedna je od turističkih atrakcija, ipak nedovoljno poznatih i održavanih.

Palata datira iz XV vijeka. Ne zna se još uvijek sa sigurnošću ko je bio prvi vlasnik, mada je 2018. ili 2019. godine u Italijanskim arhivima pronađena dokumentacija o izgradnji palate. Ipak, sve je još neispitano.

Vremenom je mijenjala vlasnike a nebrigom države i izostankom zaštite, izvođeni su razni radovi na kući tako da je, između ostalog, jedan od vlasnika otvorio jedan zazidani prozor i time narušio i legendu a i istoriju.

Palata, nažalost, nije u blistavom i reprezentativnom stanju kakav zaslužuje, a mogla bi da bude jedan od svjetskih turističkih simbola i simbol ljubavi kakav svijet još nije upoznao.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN