• SVE VIJESTI

(VIDEO) Roditelji su 1980-ih godina ovo dopuštali djeci, danas bi im rekli da nisu normalni

Da li se sjećate osamdesetih godina prošlog vijeka? Mnogi su tada bili i roditelji ali i djeca koja su sada roditelji. A razlika u vaspitanjima je ogromna. Tadašnje djetinjstvo bilo je daleko bezbrižnije, roditeljski stil iz  sedamdesetih i osamdesetih godina znatno drugačiji a od toga se upravo većini današnjih roditelja, a tadašnje djece, diže kosa na glavi.

Samo jedan od primjera je primjer iz školstva, koji se s vremena na vrijeme aktuelizuje, poput uzimanja privatnih časova za klince prije polaska u prvi razred kako ne bi zaostajali sa gradivom jer očigledno treba da dođu sa nekim predznanjem u školu ili je možda riječ o pomodarstvu, što je sedamdesetih i osamdesetih bilo potpuno bespotrebno jer - škola je tu da uči. Takođe, djeca danas ne idu sama do škole, ne ostaju sama kući prije petog razreda, a tu je i niz drugih stvari koje su svima koji su odrastali osamdesetih, ali i ranije, bile potpuno normalne.

Iz perspekitive današnjih roditelja način na koji su oni sami nekada bili vaspitavani i generalno kako je sve izgledalo u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina, sada izgleda toliko daleko i nerealno.

Evo 7 stvari koje su roditelji dopuštali djeci 1980-ih godina:

1. Djeca su sama ostajala kod kuće i po nekoliko sati dok su roditelji na poslu ili kod prijatelja. Djeca su često sama pravila ručak ili obavljala osnovne kućne poslove, pa su tek onda išla u školu, dok su roditelji bili na poslu.

2. Kacige za bicikl? Šta je to? Djeca su slobodno vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na koljenima, ni na glavi.

3. Djeca su se vozila u automobilima, a auto-sedišta specijalno za njih nisu ni postojala. Djeca često nisu bila ni vezana na zadnjem sjedištu, a neke su roditelji držali u krilu tokom vožnje.

4. Djeci je bilo dopušteno da se igraju - bilo gdje i s kim god žele! Sjećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate - ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gdje ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gdje želite i da se igrate s čim i s kim god želite. Da i ne pominjemo koliko se puta "čoporativno" ručalo u nečijoj kući.

5. Roditelji nisu toliko manijakalno obraćali veliku pažnju na to šta djeca jedu i koliko jedu. Danas majke imaju opsesiju da djeci spreme zdravu hranu, te da djeca ne pretjeraju sa nezdravom hranom. Prije toga nije bilo jer - igra i aktivnosti bi sve istrošili.

6. Djeca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštenskog crijeva. Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa djeci daju filtriranu ili flaširanu vodu. Djeca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštenskog crijeva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da djeca danas znaju i da piju vodu sa crijeva?!

7. Starija djeca su čuvala mlađu djecu. Recimo, šestogodišnje dete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Navodno, samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju decu. Ali kako se onda učiti odgovornosti?

U videu pogledajte djetinjstvo svih nas rođenih 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih i prisjetite se još nekih stvari koje su nekada bile sasvim normalne a danas nezamislive

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN