• SVE VIJESTI

Zaštitite se - ekstremne vrućine će nas pržiti i narednih dana. Padavina ni na vidiku


U toku smo vrhunca još jednog toplotnog talasa - petog ovog ljeta koji se širi sa sjevera Afrike prema jugu Evrope.

Meteorolog Dragan Burić, gostujući u Jutarnjem programu RTCG kazao je da su u Crnoj Gori oboreni pojedini rekordi, te da je dosadašnji dio ljeta topliji nego što je uobičajeno ali da ipak nisu u pitanju ekstremna odstupanja.

"Kad je riječ o ekstremnim temperaturama u Podgorici nisu oboreni dosadašnji rekordi. Podsjećam da je 24. avgusta 2007. u Podgorici bilo 44,8 stepeni, što je rekord i za Podgoricu i za Crnu Goru", rekao je Burić i dodao da su ovog ljeta oboreni rekordi na Žabljaku.

"U junu je izmjerena temperatura 31,3 stepena, i to je najviša temperatura za jun mjesec kad je Žabljak u pitanju. U julu je bilo 31,9 i ona je bila najviša za jul mjesec. Vidjećemo šta će biti u avgustu", rekao je Burić, navodeći da se u Crnoj Gori bilježi deficit padavina.

Do daljnjeg bez padavina. Vrućine pogoduju požarima

Govoreći o prognozi za naredni period, on kaže da su mali izgledi za kišu.

"Narednih dana, do sredine naredne sedmice su vrlo mali izgledi za ozbiljniju kišu i trajaće i narednih dana ovaj toplotni talas", rekao je Burić.

Čitava Evropa bori se sa nezapamćenim vrućinama a apsolutni temperaturni rekord juče je zabilježen na Siciliji gdje je izmjereno čak + 48,8 ° C što je najviša temperatura ikad izmjerena u Evropi.

Ekstremno toplo vrijeme pogodovalo je i velikim požarima u Grčkoj i Turskoj a sve teža situacija sa požarima je i u našoj zemlji.

Zaštitite se od vrućina

Pored požara, ovakvo vrijeme jako je nepovoljno i za zdravlje zato nije na odmet ponoviti osnovne mjere zaštite od vrućina.

Kao što se zna, vrućine mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, jer se znojenjem gubi više tečnosti i može doći do dehidracije. 

Pijte negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. 

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i oni s hroničnim bolestima. 

U slučaju zdravstvenih problema obavezno potražite pomoć doktora.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN