• SVE VIJESTI

Svečanom sjednicom obilježen Dan grada: Najava realizacije mnogih projekata

Foto: Hercegnovska svaštara

Svečanom sjednicom Skupštine Opštine u Dvorani Park, danas je obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Herceg Novi.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i tom prilikom se podsjetio današnjeg dana, prije tačno 77. godina rekavši kako su borci Desete hercegovačke, Druge dalmatinske i Prve Bokeljške brigade oslobodili su Herceg Novi, ne pristajući da se povinuju tuđinskoj upravi, da se priklone sili koja se u tom trenutku svima činila nepobjedivom, naši preci su odlučili da brane svoja ognjišta. Nisu čekali slobodu nego su se borili i izborili za nju.

Minutom ćutanja odata je počast rodoljubima, koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine.

Potom je gradonačelnik Stevan Katić u obraćanju rekao da pandemija nije omela Herceg Novi u realizaciji projekata koji su od značaja za grad te da je, uprkos izazovima, uspješno zaokružena najveća investicija finansirana iz budžeta lokalne uprave u protekle tri decenije - garaža ispred Opštine i dodao da je slijedeći korak izgradnja Autobuske stanice u Igalu.

"Završen je projekat pristupne saobraćajnice, a u finalnoj fazi je i glavni projekat i revizija. Nakon kompletiranja dokumentacije, u 2022. godini ćemo ući u odabir izvođača radova na izgradnji ovog značajnog kompleksa koji je Novom potreban godinama“ - rekao je Katić.

Katić je naveo i da se, u saradnji sa Upravom za javne radove, očekuje raspisivanje tendera za izgradnju prve faze glavnog puta na Luštici, vrijednog oko 12 miliona eura, za koji je projektnu dokumentaciju izradila Opština, da je završena projektna dokumentacija za izgradnju vodovodne mreže na Luštici kao i da će do kraja ove godine započećeti radovi vrijedni oko 700.000 eura za koje su već raspisani tenderi: izgradnja pasarele u Bijeloj, regulacija vodotoka Nemila kod kružnog toka, spajanje naselja Zelenika na glavni kanalizacioni kolektor i sanacija puta od Doma penzionera do magistrale, uređenje lokalne putne infrastrukture, kao i izrada idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije zadužbine Bošković-Đurović-Laketić u Srbini.

Osvrnuo se i na pozitivan zaokret države prema gradu što je rezultiralo ukidanjem putarine na putu Meljine - Petijevići, raspisivanjem tendera za izradu projekta rekonstrukcije stare škole u Srbini i započetom procedurom za izradu projektne dokumentacije za izgradnju škole u Igalu i istakao da je Opština za kapitalni budžet države u idućoj godini kandidovala 17 projekata vrijednih više od 70 miliona eura.

"Očekujemo od Države i da ubrza rješavanje pitanja Vektra Boke i Bolnice Meljine, u vezi sa kojima je lokalna uprava pokrenula brojne inicijative tokom minulih godina. Radnici zaslužuju da njihova prava budu ispoštovana, građani da ne gledaju u ruine umjesto hotela i bolnice, a Herceg Novi da bude oslobođen ovih okova kako bi se dalje razvijao." - poručio je Stevan Katić.

Katić je izdvojio i: pozitivan završni račun za prošlu i nakon 12 godina rebalans budžeta za ovu godinu, ulaganje više od 1,2 miliona eura u uređenje ulica, puteva i staza, brigu o djeci, mladima, starima i osobama sa invaliditetom, ulaganje u vaspitno-obrazovne ustanove i sportske kolektive a najavio i uređenje šetališta na potezu od vile Galeb do Titove vile, rekonstrukciju Njegoševe ulice, sanaciju stepeništa Marka Vojnovića, projekat klimatizacije i ventilacije Sportskog centra Igalo, kao i ulaganja kroz projekte prekogranične saradnje: biciklistička staza a potom i poligona trasom kojom je prolazio čuveni voz Ćiro, toplifikaciju Sportskog centra, novo vozilo za Službu zaštite i spašavanja i nabavka nove opreme za tvrđavu Forte Mare.

Na svečanoj sjednici uručene su i Oktobarske nagrade koje su ove godine dobile: Ružica Zelenika - za bezuslovni i predani rad u Patronažnoj službi, Višnja Kosović – za izuzetan naučni, filosofski i književni doprinos i Ljiljana Krstić – za značajan doprinos unaprijeđenju položaja djece i mladih ometenih u razvoju.

Povelja grada za životno djelo dodijeljena je posthumno Dragoljubu Đuričiću, a primila je njegova sestra Ljiljana Živković.

Četvrtu godinu zaredom dodjeljuje se i nagrada najuspješnijem studentu koja je ove godine uručena Stefanu Janičiću.

Sjednici su, pored odbornika gradske skupštine, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, brojnih delegacija gradova prijatelja i pobratima, državnih organa, predstavnika NVO sektora, predstavnika preduzeća, medija i mnogi drugi dok su u umjetničkom dijeli programa nastupili klapa "Stari kapetan" i dječiji hor "Cvrkutići". 

Izvor: Facebook Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN