• SVE VIJESTI

(VIDEO) Fiks ideja promenada kroz Njegoševu - primjer potpune gluposti

Foto: Hercegnovska svaštara

U posljednjih 3 decenije od kad smo se "prosvijetlili" demokratijom i "opametili" višestranačjem, polako ali sigurno smo se već i navikli na sve te silne izlive pameti naših političara koje, našom konstatnom krivicom, zajedno sa pratećim uhljebima, dovlačimo na odgovorne funkcije sopstvenom glupošću svake četiri godine.

Posljedice tih silnih "izliva" njihove pameti i fiks ideja (često dobro lično unovčenih) konstantno nam se obijaju o glavu i trpimo ih poslije godinama i decenijama, čemu smo, opet treba naglasiti, sami krivi. Ali i dalje se ponekad začudimo dokle ide ta silna "pamet" plejade raznoraznih zanatlija, menadžera i ostalih fakultetlija sa diplomama raznih Megatrendova ili kupljenim na nekoj povoljnoj akciji.

Najnoviji slučaj, o kome se već i ranije, prije par godina, govorilo, ali je i zvanično potvrđeno (štaviše projekat je u izradi), ovoga puta dolazi iz Agencije za izgradnju i razvoj i zove se, otprilike - Promenada u Njegoševoj a radi se o rekonstrukciji Njegoševe ulice na potezu od Parka Sv. Leopolda Mandića do Bifea "Beograd".

Da se odmah razumijemo, rekonstrukcija jeste neophodna i to niko ne spori - ali tu je ujedno i kraj zdravom razumu jer je skoro sve ostalo bukvalno notorna budalaština koja će sve nas jako skupo koštati.

A to "ostalo" koje će nam izbiti pare iz džepova, prema izjavi v.d direktora Agencije datoj prije par dana lokalnom javnom servisu, podrazumijeva sanaciju fasada u tom dijelu (što je jedino i prihvatljivo), potom 2 korza sa obije strane ulice, tj. pješačka zona, naredni nivo gluposti - razvaljivanje asfalta i postavljanje kaldrme i vrhunac - zatvaranje ulice za saobraćaj od oko 19 ili 20 časova podizanjem stuba iz puta kod nekadašnjeg ribljeg restorana Glicinija, a sve uz, zaista nevjerovatno obrazloženje koje slobodno može poslužiti za rubriku "Vjerovali ili ne", a koje glasi - Lokalna uprava želi da "oživi" grad u večernjim satima uklanjanjem kolskog saobraćaja.

I, da, ova neviđena besmislica se našem gradu zaista događa.

Foto: Hercegnovska svaštara

Koliko je sve van pameti potvrđuje se već i na prvi pogled i nameću se pitanja koja samo potvrđuju da ovakvo rješenje ima niz minusa, potpuno je nepromišljeno i neadekvatno samom gradu, infrastrukturi i ogromnom dijelu građana te je samim tim totalno bezvezno bacanje para iz budžeta.

Prvo, zašto se samo ne rekonstruišu i prošire već postojeći trotoari, što im je zaista neophodno, i jednostavno ukloni parking jer - tu je nova garaža pa eto i mjesta. Znatno je jeftinije a garaža koja ni u špicu sezone nije bila puna više od pola kapaciteta tako bi se "morala" puniti.

Drugo, kaldrma? Treba li zaista komentar? Vožnja preko dana (tj do 19 ili 20 h kako su "biseri" zamislili) po potpuno bespotrebnoj i na tom mjestu apsolutno nepripadajućoj kaldrmi koja će svima u kolima ili gradskom busu dobro razdrmati bubrege. 

Treće, kad smo već kod gradskog autobusa, posebno zanimljivo pitanje. Kuda će ići autobusi kad uveče "krene korzo"? Evo i jednog zanimljivog primjera. Gospođa ili gospodin koji radi na Savini do 21 ili 22 h a živi u Baošiću ili Bijeloj i sada ide kući busom - kako će tada? Dobar dio novljana još uvijek pamti kada su autobusi nekadašnjeg Autosaobraćaja polazili sa glavne autobuske stanice, ali - u jednom bitno drugačijem vremenu.

Četvrto, a možda i najbitnije - pristupnost vozilima službi Hitne pomoći, Vatrogasaca i Policije.

Peto, gospodo rukovodioci, NIKAD NEĆETE OŽIVJETI GRAD POGOTOVO NE NA OVAJ NAČIN! Nema tog korza i zabrane saobraćaja koji će oživjeti ovaj dio grada jer je MRTAV. Ubio ga je, pored ostalog Trg od banaka na kojem nema sadržaja niti potrebe da se boravi nakon isteka radnog vremena banaka a protiv kojeg se nikada niko iz gradskih institucija nije pobunio niti osvrnuo na mogućnosti najurivanja banaka sa gradskog trga kojih je u ovom momentu čak 7 u strogom centru grada.Grad se, "gospodo biseri" između ostalog, oživljava podsticajima i vraćanju male privrede, zanata, suvenirnica i drugih građanima i turistima neophodnih, mjesta i njihovom koncetracijom upravo na tom potezu od Opštine do Starog grada, odnosno na pravom korzou - od Sat-kule do Bifea Beograd.

Video: Svaštara TV

Trebamo li nabrajati dalje? Ovih pet dilema samo su mali dio niza koji se nameće i dokazuje sve manjkavosti ove fiks ideje, a Vi, dragi čitaoci, slobodno nastavite niz.

Posebna je priča i problem taj što o ovako bitnoj stvari niko iz lokalne samouprave nije pitao same građane za mišljenje, ali neka, ne mari, tako nam i treba, a što se oživljavanja grada tiče, on je već bio živ i to da življi ne može biti - sve dok ga politika i lični interesi nisu zajahali a mi to dopustili.

Autor: Hercegnovska svaštara

 PROČITAJTE JOŠ: 

Kada je grad bio živ - spisak privrednih objekata od Sat-kule do Glicinije u drugoj polovini 20-og vijeka

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN