• SVE VIJESTI

Nove mjere: Zabrana svadbi, proslava, novogodišnjih koncerata. Rad ugostitelja do ponoći


Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje održali su konferenciju za medije, na kojoj je predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji kao i nove pooštrene mjere.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je, imajući u vidu da se aktuelne epidemiološke mjere nijesu poštovale, kao i činjenicu da imamo pojavu mnogo opasnijeg soja, Vlada pooštrila mjere koje će biti na snazi od ponedjeljka do 1. decembra.

Nove mjere su:

1. Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom (koncerti, masovna okupljanja i sl.)

2. Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru

3. Zabranjuje se rad noćnih klubova

4. Ograničava se vrijeme rada ugostiteljskih objekata do ponoći

5. Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana

6. Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva

"Podsjećamo, Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima..“ - rekla je Borovinić Bojović

Direktor IJZCG dr Igor Galić saopštio je da je broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije.

"Trenutno najveće stope incidencije su u Plužinama, Podgorici, Nikšiću, Kolašinu, Žabljaku i Tivtu. U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period”, naveo je Galić i dodao da je najmanji procenat oboljelih je registrovan u starosnim grupama od 80 do 89 godina (2,65%) i od 0 do 9 godina (4,18%).

„Do danas, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih. Kada govorimo o imunizaciji protiv covid -19 po starosnim grupama ona raste linearno sa starošću što bi značilo da su u uzrastu od 75-79 godina imunizovani blizu 75 odsto, a u uzrastu od 60-74 godine od 63,1 do 72,1 odsto. Tj da je najveći obuhvat imunizovanih među starijima od 60 godina." - saopštio je Galić.

Izvor: FOS media

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN