• SVE VIJESTI

Prisilna vakcinacija i ugrožena prava - Sindikat protiv obaveznih Covid potvrda u javnoj upravi

Foto: ilustracija

Izvršni odbor Sindikata državnih službenika i namještenika Crne Gore protivi se uvođenju obaveze posjedovanja Covid potvrde i traži preispitivanje svrsishodnosti njihove primjene.

Oni su to kazali povodom najavljene, mogućnosti da Vlada Crne Gore od 1. decembra uvede obavezu posjedovanja Nacionalne Covid potvrde za zaposlene u javnoj upravi, odnosno mogućnosti da se zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, vojsci i policiji onemogući dolazak na posao bez COVID potvrde. 

"Svjesni ozbiljnosti situacije, broja oboljelih i preminulih, ne osporavajući pritom značaj imunizacije i činjenice da je Vlada Crne Gore obezbijedila dovoljne količine vakcina protiv koronavirusa, ovim ukazujemo na neophodnost kreiranja mjera koje moraju biti srazmjerne rezultatima koji se žele postići u zaštiti građana od širenja koronavirusa", kazala je predsjednica Izvršnog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika Crne Gore Tamara Goliš. 

U Sindikatu smatraju da bi se uvođenjem obavezne imunizacije za zaposlene u javnoj upravi na najdirektini način uskratilo njihovo osnovno pravo na slobodu odlučivanja, pravo na slobodan izbor i njihovo ustavno pravo na rad. 

"Stoga bi, uvođenje obavezne imunizacije za zaposlene u javnom sektoru značilo prisilu na vakcinaciju prijetnjama, zastrašivanjem, dehumanizacijom i postupnim oduzimanjem ljudskih i građanskih prava", navodi se u saopštenju.

Poručuju da vakcinacija mora ostati istinski dobrovoljna, ostavljena na izbor svakoj osobi. 

"Zaposleni osim strahova vezanih za očuvanje zdravlja imaju i strah od otkaza. Moraju se uvažiti mišljenja svih skupina, te srazmjernim mjerama, na naučnim osnovama, sačuvatii zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju. 

Prije bilo kog proširenja primjene mjera, neophodno je, kaže, dobro proučiti i upoznati sisteme na koje se ta proširenja odnose, obaviti konsultacije sa onima koji organiziraju poslove u tim sistemima i ostaviti razuman rok za početak primjene. 

U suprotnom, upozoravaju, možemo, ostati bez dovoljno službenika da obrade zahtjeve građana, vatrogasaca da gase požar, policajaca da nas štite, nastavnika da uče našu djecu. 

"Ne miješajući se i ne zalazeći u opredjeljenje naših članova i svih zaposlenih u javnoj upravi po pitanjima mjera i vakcinacije, nastavićemo da pružamo pravnu pomoć svima kojima je povređeno bilo koje pravo iz radnog odnosa. SDSNCG će nastaviti pažljivo da prati uticaj svih odluka koje se odnose na radne odnose i aktivno će djelovati na zaštiti radničkih prava naših članova ali ih i podsticati na odgovoran pristup vrlo ozbiljnoj krizi u kojoj se svi trenutno nalazimo. Preduzećemo sve što je u našoj moći kako bi se sačuvalo zadravlje zaposlenih, njihovi prihodi i radna mjesta", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Goliš.

Izvor: FOS media

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN