• SVE VIJESTI

Večeras tradiciionalni koncert "Gradu u čast" KUD-a "Sloga" - Đenovići

Foto: Opština HN

Tradicionalni svečani koncert KUD-a „Sloga“ iz Đenovića „Gradu u čast“, u sklopu Svečanosti povodom Dana grada, biće upriličen večeras (subota) u Dvorani Park u 19 časova.

Tokom koncerta publika će uživati u tradicionalnoj pjesmi i igri raznih krajeva Crne Gore i okruženja, pa su gosti „Sloge“ KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina uz koji nastupa pjevačka grupa „Đude“, KUD „Nikola Đurković“ iz Kotora i klapa „Primorkinje“ iz Budve.

KUD „Sloga“ iz Đenovića osnovano je 1937. godine. Djelatnost društva je gajenje kulturne baštine i naslijeđa našeg naroda, kroz umjetničko izražavanje igrom, muzikom, pjesmom, glumom i prezentovanjem narodnih običaja. U proteklih 85 godina postojanja dobitnik je brojnih nagrada, najznačajnije među njima su – Oktobarska nagrada Herceg Novog, Povelja Turističkog saveza Jugoslavije, Povelja Turističkog saveza Crne Gore, Povelja Festivala folklora Crne Gore i Orden zasluga za narod Josipa Broza Tita. Ansambl je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka gostovao u skoro svim zemljama Evrope i ostvario zapažene rezultate na raznim festivalima. Na Međunarodnom festivalu u Španiji 1985. godine osvaja prvo mjesto u kategoriji folklornih igara, među 52 učesnika. Na istom festivalu 2016. godine osvaja drugo mjesto. KUD „Sloga“ 2006. godine postaje član CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, koji je osnovan 1970. godine u Francuskoj, a od osnivanja Udruženja folklornih anasambala Crne Gore, član je ove asocijacije.

Koncert „Gradu u čast” priređuju redovno od 2013. godine u sklopu zvaničnog programa proslave Dana grada.

Juče je u Domu kulture Đenovići KUD „Sloga“ priredila predstavljanje knjige „Da nam kolo ne zastane” Predraga Peđe Šušića, rukovodioca KUD „Nikola Đurković“ iz Kotora. Ova publikacija o tradicionalnim igrama i plesovima Boke kotorske od 19. do 21. vijeka sadrži dragocjene informacije za poštovaoce folklora.

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 je obavezno.

Izvor: Facebook Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN