• SVE VIJESTI

Počinje adaptacija Omladinskog centra u Starom gradu

Foto: Opština HN

Opština Herceg Novi će u narednom periodu adaptirati objekat Omladinskog centra u Starom gradu, kako bi ovaj prostor nakon dugog niza godina bio uređen i namijenjen aktivnostima za djecu i mlade. Ove sedmice se krenulo u pripremu i čišćenje, a u ponedjeljak će početi radovi na adaptaciji.

Tokom naredna dva do tri mjeseca biće izvedene značajne intervencije u prizemlju koje bi trebalo da postane Omladinski klub, zamijenjena stolarija na prozorima i ulazna vrata, uređene dvije plesne sale, objekat će biti okrečen i sanirane vodovodne i kanalizacione instalacije.

Ovi radovi predstavljaju prvu etapu adaptacije objekta, čija je ukupna vrijednost oko 35 hiljada eura. Sredstva su opredijeljena budžetom Opštine Herceg Novi za 2022. godinu, a aktivnostima koordiniše Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

„Namjera Opštine je da prostor bude namijenjen isključivo programima za djecu i omladinu. Adaptacijom ćemo rješiti dugogodišnje probleme, urediti objekat i prilagoditi zahtjevima i potrebama naših mladih sugrađana“, objašnjava sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić-Pištalo.

Nakon adaptacije, ovaj objekt će postati centar za organizaciju programa za djecu i mlade: različitih radionica, izložbi, kurseva, prezentacija, kao i aktivnosti u okviru projekata iz oblasti omladinske politike. Lokalne vlasti će imati kontrolu u pogledu korištenja prostora.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je predložio da u jednom dijelu objekta na prvom spratu budu osposobljene prostorije za rad dječijeg odjeljenja Gradske biblioteke i čitaonice, te će u narednom periodu biti pokrenute procedure u tom smjeru, dodaje Zambelić-Pištalo.

Ona pojašnjava da je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje u protekle dvije godine provodio intenzivnu komunikaciju sa Upravom za mlade Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, sa željom da finansijski podrže t adaptacija prostora u p krugu objekta.

"U novembru je na teren izašla Komisija Ministarstva, napravljena je preduređenje radova, međutim do sada nismo dobili odgovor Direkcije za mlade. S tim u vezi, Općina je odlučila financirati ove radove vlastitim sredstvima. Nadamo se da će nas Uprava za mlade i dalje podržavati u narednom periodu, u dijelu koji se odnosi na opremanje prostora i programske aktivnosti u istom", kaže Zambelić-Pištalo.

Kroz učešće Opštine Herceg Novi u prekograničnom projektu “Reload” opredijeliće se značajna sredstva za omladinsku politiku, koja će obuhvatiti i organizaciju aktivnosti u Centru mladih. Takođe, Sekretarijat će nastojati da kroz apliciranje za sredstva iz međunarodnih fondova u narednom periodu obezbedi dodatni budžet za sanaciju potkrovlja i programske aktivnosti na tom području, najavljuje Zambelić-Pištalo.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN