• SVE VIJESTI

Bijelo Polje: Penzioneri sakupljali pomoć za poslanike


Povodom Međunarodnog dana socijalne pravde penzioneri sa najnižim primanjima danas su ispred zgrade Opštine u Bijelom Polju održali protest, nezadovoljni svojim socijalno ekonomskim statusom, kroz performans u kome su prikupljali novčanu pomoć za poslanike koji primaju "male plate između 2.000 i 2.500 eura mjesečno narodnih para".

Poručili su, da će poslanicima vratiti iznose za koje su im povećane penzije.

Član nedavno formiranog Odbora penzionera sa najnižim primanjima sa sjevera Svetozar Čabarkapa poručio je da počinje borba za pravdu u ovim teškim vremenima kada su na ivici gladi i kada se materijalno ugroženi građani, teško mogu prehraniti.

- Poslanicima u našoj Skupštini koji su nas doveli u ovakvu situaciju ponudićemo pomoć, tačno onoliko koliko su oni povećali penziju najugroženojoj kategoriji građana. Obilježen je Međunarodni dan socijalne pravde a više nego tragično je da je većina građana na ivici biološkog opstanka. Borićemo se za naše dostojanstvo jer i mi smo građani ove države kao i oni što su na vlasti - poručio je Čabarkapa.

Sadik Klimenta, penzioner iz Rožaja, podsjetio je da plate poslanicima nijesu zamrznute već naprotiv, uvećane su za onoliko koliko im je potrebno.

- Jedinstveni su prilikom odlučivanja kada je njihov interes u pitanju, a kad treba da se rješava pitanje kategorije socijalno ugroženih građana i socijalne pravde, onda su uzdržani - poručio je on.

Rožajac Ibrahim Dacić simbolično je nacrtao kovanicu od tri eura ubacivši u kutiju za prikupljanje pomoći, poručivši da je za toliki iznos uvećana penzija.

Predsjednik Udruženja penzionera sa najnižim primanjima Bijelog Polja Marko Hajduković, podsjetio je da su nedavno uputili otvoreno pismo kancelariji EU u Podgorici, svim ambasadama i diplomatskim predstavništvima.

- Od njih očekujemo da svojim autoritetom animiraju ove naše koji drže sve poluge vlasti u državi, da obezbijede pristojan život svojim građanima. Nama “krče crijeva” i ono što tražimo sasvim je minorno. To je da najniže penzije budu 70 odsto od minimalne cijene rada, kao što je to uvijek i bivalo i sto je realno - poručio je Hajduković.

Sa skupa je poručeno da će 1. marta organizovati veliki protest svih ugroženih penzionera sa sjevera države koji će se održati u centru Bijelog Polja. Pozvali su sve zainteresovane da im se pridruže.

Izvor: Antena M

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN