• SVE VIJESTI

Obrušila se međa ispod Rudnika. Sličnih lokacija ima još, šta se čeka sa rješavanjem?


Nakon nekoliko godina odupiranja, juče popodne još jedno urušavanje. Ovoga puta to je međa ispod, i dalje neobezbjeđene i nebezbjedne, ruševine nekadašnjeg Rudnika. Po ko zna koji put, nažalost ne zahvaljujući gradskim službama nego čistom srećom niko nije povređen, ali opet smo dobili jako bitno upozorenje. 

Do kad ćemo tako izazivati sreću ne zna se jer, po već odavno uspostavljenoj šemi, slijede mlake reakcije i pranje ruku.

Tako opet nećemo znati ko je kriv što je do toga došlo, do raščišćavanja će biti zatvoren prolaz, nadležne službe će se po običaju proglasiti "nenadležnima", i sve će pasti u zaborav.

Ako je taj dio nečije privatno vlasništvo, sigurno ćemo naivno čekati i nedočekati da eventualni vlasnik bude sankcionisan. Potpuno je jasno da su zaista, u slučaju privatnog vlasništva, mnogo puta službama "vezane ruke" po zakonu, ali da li onda treba mijenjati zakon, Opštinske propise, nešto treće... Da li zbog izgovora "ne smijemo, nije po zakonu", zaista neko mora da strada???

Ukoliko je javno, tu već postaje malo "vrelije" i postavlja se pitanje šta uopšte rade nadležne službe, koje god one bile za ovakve slučajeve, da bi preduhitrile i na vrijeme riješile ovakve probleme?

Ovo je, kao što već odavno znamo, samo jedan u nizu "incidenata" i upozorenja gdje je bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine, a da su nadležni propustili da reaguju prije nego što se desilo. Podsjetimo se samo upravo Rudnika čiji je dio morao da se uruši da bi se reagovalo jer je zgrada privatna. Znači - može se kad se hoće i kad dogori do nokata, ali i dalje je misterija čemu tolika lijenjost?

Ako nadležni polažu nade na prijave građana - ili su se grdno prevarili, ili građane nema ko da sluša, jer trećeg nema. A teško da se od gomile političkih uhljeba u gradskim službama i preduzećima ne može naći nekoliko pari ušiju koji bi saslušali prijavljeni problem i proslijedili ga na pravu adresu, ili, još bolje, umjesto kafenisanja i političkih kalkulisanja, možda prošetali gradom i uvidjeli sami neke potencijalne probleme i opasnosti. Primjera radi, jedna od takvih je potporni zid ispod parka Boke itd...

Mada, nemojmo zaboraviti, da nije loše, naravno za neke, čak ni kada se ovako nešto desi, jer sad će, poznavajući toliko striktno pridržavanje zakona, uslijediti poneki, naravno namješteni, tender, pa razni projekti i revizije projekata za sanaciju, pa dežurni izvođači radova, pa konačno radovi sa "mikser" garancijom od 2 godine, a sve to će nas, građane - poreske obveznike, "koštati kao Sv. Petra kajgana" zbog dobrog starog ugrađivanja... i tako dalje do nekog slijedećeg "slučaja".

Bilo kako bilo, po prijavi ili ne, sa ugrađivanjem ili bez, uhljebima ili bez njih... ostaje ključno pitanje -  kada će konačno početi da se rješavaju uzroci a ne, daleko skuplje ali i opasnije, posljedice. Upozorenja je već bilo dosta.

Autor: Hercegnovska svaštara

PROČITAJTE JOŠ:

Potporni zid ispod petlje u Igalu godinama puca a nadležni "ne vide"



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN