• SVE VIJESTI

Ograničavanje cijena osnovnih namirnica i lijekova. Trgovcima rigorozne kazne ako dignu cijene

Foto: ilustracija

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je Nacrt Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Javna rasprava o Nacrtu će trajati 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva, a očekuje se da će se Skupština o ovom zakonu izjasniti krajem marta ili početkom aprila.

Potez Ministarstva uslijedio je nakon ogromnog skoka cijena u Crnoj Gori, pa se postavlja pitanje da li je mjera zakasnila.

Prema propisu, kojeg predstavlja BiznisCG, država će ograničiti cijene potrepština radi sprječavanja poremećaja na tržištu i otklanjanja negativnih uticaja povećanja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

LISTA PROIZVODA

U propisu se navodi da će Vlada odrediti spisak proizvoda kojima će biti ograničene cijene.

“Prilikom određivanja mjera ograničavanja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, utvrđuje se lista proizvoda na koje se te mjere odnose. Trgovac je dužan da se pridržava privremenih mjera ovog zakona”, piše u propisu.

Nadzor nad sprovođenjem privremenih mjera ovog zakona vrši tržišna inspekcija.

“Ako u postupku inspekcijskog nadzora tržišni inspektor utvrdi da se trgovac ne pridržava privremenih mjera iz ovog zakona, naložiće mu otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 eura do 10.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice koje se ne pridržava privremenih mjera iz ovog zakona. Za prekršaj iz ovog zakona kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 500 eura do 1.000 eura”, navodi se u Nacrtu propisa.

Podsjetimo, slične postupke ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva su preduzeče Srbija i Hrvatska, s tim što ima ideja da se uvede nulta stopa PDV-a na osnovne potrepštine, kako je uradila Poljska.

Izvor: bizniscg.me

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN