• SVE VIJESTI

Blago nama s ekspertima


Prije više od 30 godina počelo je jahanje i čerupanje ove tragične države i još tragičnijeg naroda, koji je to dopustio iz "ubeđenja", od strane tada mladih, lijepih i pametnih džemperaša. Na zgrabljenim funkcijama su omatorili, poružnili se ali se zato tokom godina jako dobro edukovali, (bez fakulteta, to će se kupiti kasnije), masno nafatirali i zamijenili džempere basnoslovno skupim odijelima kupljenim gore navedenim čerupanjem. 

Karte su decenijama tako bile raspoređene da je jedan dio jahao sa pozicije vlasti, drugi potpuno isto jahao i narod i zemlju sa pozicije opozicije kojem je to omogućeno upravo od onog dijela na vlasti, a svi zajedno složno čerupali sve što se očerupati moglo. Možda bi neki rekli - kao dogovoreno.

Vremenom su tako postali "eksperti" kako upropastiti živote tako i svega ostalog što se upropastiti može, a onda, kada se činilo da su se svi vrlo udobno smjestili - ko u vlasti, ko u opoziciju, neko se sjetio da to nije demokratski. Pritom, ne misli se na krađu, potpirivanje sukoba i podjela i slično, već na jahanje. Naime, negdje je odlučeno, a to sigurno ne na biralištima, da je vrijeme da ovi što su jahali više od 3 decenije sada zamjene mjesta sa ovima koji su postali profi-opozicija pa da to onda bude "demokratija". A birališta će se lako srediti.

I tako i bi. Zamjeniše mjesta nekako na jedvite jade, ali zaključiše da je bolje da umjesto dosadašnjih omatorelih, poružnjelih, needukovanih (ustvari "prirodno" edukovanih vremenom), ali vrlo nafatiranih "eksperata" bez zvanične škole, dođu uglavnom mlade nade i snage - mlađahni - zvanično školovani eksperti. Doduše, nikom još uvijek nije jasno, a do sada nam i nije servirano neko suvislo obrazloženje kako je uopšte moguće da neko u 30-im ili 40-im godinama već bude ekspert iz određene oblasti, bilo da je školovan ili ne.

Dovukoše tako naše mlađahne "eksperte" dijelom iz inostranstva (kao da stvarnih eksperata u našoj zemlji nema) koji pokazaše vrlo brzo svoja stečena znanja na prestižnim fakultetima.

A tek kakva znanja! Vrhunska znanja! Ako nam je od prošlih fakultetski neobrazovanih "eksperata" za oporavak bilo potrebno 100 godina od njihovih 30 na grbači, od ovih će nam trebati još 100 od njihovih samo godinu. Škola zaista znači, jer prethodni su "iskustvo" sticali sami.

Teško je, a pomalo i mučno, nabrajati šta su mlade ekspertske snage sve učinilile u tako kratkom periodu pa se stoga nameće par dilema.

Prvo, šta su i kako su kog đavola na tim fakultetima radili i učili, ili su trčali oo njih i natezali studentkinje ili studente, kako ko??? Po svemu sudeći, ili su jedva natezali šestice a da mi to ne znamo, ili su se i ti prestižni fakulteti srozali pa po receptu ovih naših a tradicijom od 10-ak godina, za određenu diplomu uveli i određene tarife. Nekako ipak sumnjamo u takvu trgovinu pa ipak ostaje ona prva varijanta u čijem slučaju - po...eš se na takve ekspertske diplome.

Ko god ih je dovukao nazad i dao im izuzetno odgovorne funkcije izgleda da je zaboravio da sve te mlade nade podsjeti da je knjiga i učenje jedno, a realnost koja je u Crnoj Gori na granici sa naučnom fantastikom, nešto sasvim drugo.

Drugo, ako su sve ove fakultetski obrazovane osobe bile na tako dobrim pozicijama u inostranstvu - šta kog đavola traže ovdje? Izazov u karijeri - ko guta takvu glupost? Bolja plata - i djeca vrtićke dobi bi se smijala na to. Patriotizam - e tu smo... Koja budala i pod kojim uslovima bi pristala da, navodno, sigurnu izgrađenu karijeru u civilizovanom svijetu zamijeni za blato i glib očerupane i uništene države? Treba li zaista davati odgovor na to?

A sad, zanemarite ovo prethodno. Sve da ni jedno slovo nije istina, ostaje ono čuveno vaspitanje. Ne postoji škola koja može stvoriti "eksperta" u tome. Da ovi naši "eksperti, bilo koji od uvođenja višestranačja pa nadalje, imaju vaspitanje, etiku, standarde osnovnog kulturnog ponašanja, opšte znanje, usađenu toleranciju, razumijevanje prema drugom i drugačijem, otvorenost za saslušati drugog... itd, itd, naravno, kako je kod koga koji nedostatak, ne bi nam se desilo da usred haosa, kako u državi tako i u svjetu, dobijemo šovinističke "ispade" ministara ili njihovo zakazivanje i izazivanje na tuču, raznih odbrana "izbornih volja", upornih odbijanja da se odlijepe iz fotelja kao da su se rodili s njima na guzici, čupanja i demoliranja skupštinskog - narodnog inventara, najnižih uvreda i bljutave prostačke retorike, kao i niza krajnje sramnih i tragičnih epizoda kojih smo se nagledali i naslušali u proteklih već više od 30 godina naših života, a sve pod najljigavijom floskulom "u ime naroda" koji se ne pita ni za promil. Već sigurno shvatate - narod nema ništa s tim. Stvar je golog interesa.

I tako, jedni, "neškolovani eksperti" su otišli, pitanje je dana kada će otići i ovi drugi "školovani eksperti", pa će onda opet zajahati neki novi "eksperti", a mi ćemo, za to vrijeme, kao i uvijek, svidjelo se to nekom ili ne - u se i u svoje kljuse jer dok se naši jahači apokalipse "ekspertizuju" za naše pare uništavajući naše živote, mi ćemo se morati okrenuti onom što najbolje znamo - pukom preživljavanju za koje smo već odavno postali - eksperti.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN