• SVE VIJESTI

Evropa sad ih zaboravila - Penzioneri na rubu egzistencije, neophodne hitne mjere


U Crnoj Gori ima oko 140.000 penzionera, od čega više od 60 odsto prima penziju manju od 300 eura. Zato strahuju za egzistenciju.

Iako su iz odlazeće Vlade najavili kako će penzije biti povećane tri puta ove godine, u Udruženju penzionera kažu da je riječ o obmanjivanju jer, kako ističu, to usklađivanje je zakonom obavezno i bez programa Evropa sad.

“Penzioneri su programom Evropa sad zaboravljeni. Neznatno su povećane samo najniže penzije, a ostali penzioneri nijesu uzeti u obzir. Cijene, znate i sami, rastu svakodnevno. Nema tog povećanja koje praktično ne bi obezvrijedilo ovo povećanje cijena”, kazao je član UO penzionera Crne Gore Krsto Radusinović.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun naglašava da penzioni sistem u Crnoj Gori nije efikasan. Podsjeća da je riječ o modelu iz Jugoslavije kada je bilo pet i više radnika na jednog penzionera. Sada, dodaje, država nema ni dva radnika na jednog penzionera.

Do kreiranja novog sistema, smatra, mogu se preduzeti i kratkoročne mjere.

“Penzije treba da imaju socijalni karakter, kao što je najniža zarada podignuta na 450 eura. Tako bi i najniža penzija morala biti podignuta na iznos koji ne bi bio bitno niži od toga”, smatra Drecun.

Poručuje da bi minimalna penzija trebalo da bude 90 odsto najniže cijene rada i da bi, u skladu sa tim, trebalo izvršiti prelivanja sa viših penzija na niže.

Izvor: gradski.me

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN