• SVE VIJESTI

Građani stvaraju zalihe. Trgovci tvrde za tim nema potrebe ali su nestašice i skok cijena moguće

Foto: ilustracija

Svjedočili smo proteklih dana gužvama u marketima i pravljenju kućnih zaliha. Iako nas ne čeka lak period, sagovornici TVCG kažu da je nepotrebna panika, koja na ruku može da ide samo političarima. 

"Mislim da javnost treba da zna da efekat globalnog poremećaja na naše tržište može izazvati ozbiljnu nestašicu. Realno je očekivati novi rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu", kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Dan nakon ove izjave ministra Stijovića, nastale su slike praznih rafova u crnogorskim supermarketima. Rafove u radnjama građani su bukvalno opustošili. A za tim nije bilo potrebe, poručuju iz jednog trgovinskog lanca.

"Raspolažemo velikim zalihama i nema razloga za zabrinutost. Nijesu povećane cijene brašna, ulja i šećera. Ti proizvodi juče su se prodavali u ogromnim količinama pa je zbog tako neracionalne kupovine njihova prodaja ograničena na po paket, kako bi proces izlaganja bio kontinuiran. Sinoć se situacija stabilizovala", kazala je Olivera Lakonić iz marketa Voli.

Da naredni period u ekonomiji neće biti nimalo lak poručuju i analitičari. Iako možemo očekivati poskupljenja, građani, kažu, ne treba da strahuju od nestašice proizvoda.

"Onda se postavlja drugo pitanje, ukoliko bi danas kupili 10 kila brašna, 10 kg ulja, šećera, to ćemo da potrošimo za mjesec. I šta ćemo da radimo za mjesec kad stvarno to poskupi", kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Sličnih primjera imamo i u Srbiji. Zbog vijesti da su navodno neki snabdjevači ograničili količinu točenja goriva po jednom automobilu, za nekoliko sati svi su svjedočili ogromnim guzvama na pumpama. Ekonomski analitičar Ljubodrag Savić nam kaže da ovu situaciju najviše koriste političari.

"Vlast će neko osvojiti, ali dajte da budemo malo solidarni, razumni. Da u ovom teškom vremenu koje će vjerovatno biti mnogo teže, ne dolivamo ulje na vatru. Tako da apsolutno osuđujem sve one ljude koji neodgovorno prave paniku, a posebno iz svojih političkih razloga. Ništa se ne mogu napraviti tolike zalihe da budemo bezbjedni za neko vrijeme, samo možemo napraviti paniku, samo možemo dovesti do nestašica, do povećanja cijena", kazao je ekonomski analitičar Ljubodrag Savić.

I zato, u ovom momentu, opšti interes mora biti iznad pojedinačnog.

"Sve izjave političara su sad više manje nepromišljene i mislim da su usmjerene na neke trenutne političke prioritete, neke njihove trenutne političke bodove. Postavku stvari koja bi svakakao morala da se eliminiše", kazala je konsultantkinja za strateške komunikacije Jelena Pavićević.

Da stanje nije dobro, znaju svi. Znaju i da ništa dobro nije donijelo ni izazivanje panike. Zato, Pavićevićeva apeluje da se s građanima komunicira na način koji priliči situaciji.

"Važno je da se ljudi ne dovode u stanje stresa, jedne neizvesnosti i psihičke uznemirenosti, jer će to da se reflektuje i na njihove međuljudske odnose, na njihov radni učinak. Panika sada ne može da nas u bilo kom smislu spasi", dodala je Pavićević.

Jer, koliko god da građani nabave zaliha bilo kojh proizvoda, potrošiće ih. U tome su saglasni svi naši sagovornici, koji apeluju na sve da razmišljaju trezveno.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN