• SVE VIJESTI

Paket hitnih mjera - smanjenje akciza, 0% PDV za brašno i ulje, ograničavanje cijena, podsticaji za proizvodnju


Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da će Vlada na sljedećoj sedmici izglasati paket hitnih ekonomskih mjera u iznosu od 20 do 50 miliona eura. On će se sastojati od osam mjera.

Prva mjera se odnosi na smanjene akciza na gorivo do 40 odsto, druga mjera je privremeno smanjenje PDV-a na nula odsto na brašno i ulje, na sedam odsto za so. Treća mjera je dodatno stimulisanje proizvodnje žitarica, četvrta dodatna stimulacija proizvodnje krompira, peta dodatna stimulacija proizvodnje povrća kroz besplatne plastenike, šesta mjera je 200 eura poljoprivrednim proizvođačima kroz poljoprivredne vaučere, sedma mjera je plan interventnih nabavki i osma mjera je privremeno ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica – saopštio je Milatović na konferenciji za medije.

On je kazao da rat u Ukrajini, pored ljudskih gubitaka, ima ekonomske implikacije na svijet, a u skladu sa svim tim i na Crnu Goru.

Navešću kanale kroz koje ratna dešavanja u Ukrajini dolaze u Crnu Goru. Definitivno kroz određenu trgovinsku razmjenu, koja nije toliko značajna sa Ukrajinom tako da je taj kanal našeg izvoza i uvoza poprilično mali i trenutno najslabiji kanal uticaja ukrajinske krize na Crnu Goru – rekao je Milatović.

Investicije koje su dolazile iz Ukrajine nijesu među najvećima, ističe Milatović, dodajući da su značajnije one koje dolaze iz Rusije.

Pogotovo su bile značajne u protekloj godini u odnosu na prethodnih pet i taj kanal će imati negativne uticaje po našu ekonomiju – naveo je Mialtović.

Prema njegovim riječima, treći kanal je onaj koji dolazi putem turističke privrede.

Rusko i ukrajinsko tržište su u tom smislu veoma važni. Udio iz Rusije je bio 12 procenata, a iz Ukrajine 9 odsto, što znači da su turisti iz tih zemalja činili petinu noćenja u Crnoj Gori – dodao je Milatović.

On je podsjetio da je zbog krize u Ukrajini došlo do skoka cijena namirnica i naftnih derivata, te da sve ima reprekusije u maloj ekonomiji kakva je Crna Gora.

To znači da u potpunosti uvozno orijentisana zemlja kakva je naša sa uvozom roba uvozi i njihovu cijenu, tako da je uvozna inflacija jedan od problema sa kojima se suočava crnogorska privreda i građani – istakao je Milatović.

On je istakao da je crnogorska ekonomija sada puno otpornija u odnosu na decembar 2020. godine kada je nova vlada stupila na snagu.

Izvor: bizniscg.me / Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN