• SVE VIJESTI

O tome se ćuti - problem "čašćavanja" ljekara

Foto: ilustracija

Poklanjanje ljekarima zato što su dobro odradili svoj posao ili zato što želimo da budemo sigurni da će nas bolje liječiti, društveni je problem o kojem malo pričamo, a svjesni smo da postoji. I dok nam građani kažu da su bili u situaciji da časte ljekare prije ili nakon određene intervencije, doktori tvrde da nijesu zabilježili pritužbe ili nekorektne iznude na račun ljekara. Zakon jasno propisuje šta se smatra krivičnim djelom a šta prigodnim poklonom, a problem poklanjanja u bilo kojoj oblasti treba iskorijeniti - poručuju stručnjaci.

Pokloniti nešto ljekaru, dati mu novac ili ga jednostvano pustiti da radi svoj posao? Vječito pitanje koje je svaki pacijent sebi postavio makar jednom.

Ljekari tvrde da ne postoje dokazi, a ni prijave da je neko od njihovih kolega tražio novac kako bi bolje liječio pacijente.

"Odgovorno tvrdim da za ovo vrijeme nije niko prijavio nikakav oblik te vrste iznuđivanja ili traženja novca, da se neko nekome zahvali da bi kao što vi kažete bio bolje liječen ili bolje propraćen", rekao je Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra.

Žanka Cerović, predsjednica Ljekarske komore kaže da je Crna Gora takva da se u našoj zemlji svašta priča.

"I ja i vi ste tako nešto čuli, ja nikada nisam prisustvovala takvom nečemu. Nijedan ljekar od najvećeg broja sigurno ne traži novac za svoju uslugu, to već prelazi u relaciju krivičnog", rekla je ona.

A zakon je ovdje jasan, poručuje advokatica Vesna Cimbaljević. Pacijenti mogu da uruče ljekaru samo poklon koji vrijedi do 50 eura. Sve iznad te granice uvodi ih u zonu kriminala.

"Vi kada nemate pisanog dokaza, kada nemate pisanog traga ne možete ništa uraditi, to je uslovno rečeno dobra volja pacijenta da li će i na koji način pristati ukoliko mu se zaista traži mito. Kod davanja mita zatvorska kazna se kreće i do 8 godina zatvora, kod primanja mita od 2, 12 čak i do 15 godina", rekla je Cimbaljević.

Psiholozi, međutim, ovaj društveni problem ne analiziraju od juče. Godinama je tu, i usađen nam je u ponašanje i mentalitet poručuje psihološkinja Milica Ilić Bošković.

"Mi uvijek tezimo da smo dio grupe, dobro se osjećamo ukoliko radimo sto drugi ljudi rade jer to ispada da je normalnost, a ukoliko normalnost stavimo u kontest etički problematičnog ponašanja dolazimo do ovoga do čega smo danas došli", rekla je ona.

Da biste izbjegli krivično djelo, svaku iznudu ljekara možete i da prijavite.

U Kliničkom centru, poručuju iz naše najveće zdravstvene ustanove, time se bavi ombudsman a u Ljekarskoj komori postoji i komisija za etička pitanja.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN