• SVE VIJESTI

Pored mora pjevati se mora - podržimo djecu i širimo radost! Lidija Ivanović za SHN o detaljima i nastupu "Cvrkutića"


Prvo izdanje festivalskih susreta dječijih amaterskih horova "Pored mora, pjevati se mora" kojem je domaćin Herceg Novi a na kojem će se okupiti horovi iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine sa više od 200 mališana uzrasta od 6 do 12 godina, održava se 29. maja u Dvorani Park sa početkom u 19 časova. Na ovu predivnu raspjevanu manifestaciju svi su pozvani a ulaz je slobodan za sve građane i goste grada.

Ovom prilikom, pred nastup naših "Cvrkutića" inače domaćina festivala, pitali smo g-đu Lidiju Ivanović, muzičkog mentora i dirigenta hora, kako se došlo na ideju o organizovanju ove manifestacije?

"Sekretarka, Ana Zambelić Pištalo je sa puno poverenja i radosti prihvatila moju ideju da ove godine okupimo dječije amaterske horove i napravimo pilot projekat festivalskog tipa. Ideja Sekretarijata je da kroz ovakve manifestacije pokažemo i promovišemo dječiji talenat koji se razvija u raznim oblastima (gluma, ples, pevanje, slikarstvo, literarne sposobnosti) i ovoga puta, odlučili smo da to bude susret dječijih amaterskih horova. Dogovor je brzo napravljen, podijeljeni su zadaci i eto nas pred samo realizovanje prvog Festivala susreta dečijih amaterskih horova pod nazivom "Pored mora, pjevati se mora". Podrška za realizaciju projekta nije izostala ni od naše TO HN, a partneri i prijatelji manifestacije su brojni." - kaže Ivanović.

Ona podsjeća i da je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi ove godine posebno stavio akcenat na dešavanja za djecu i omladinu, iako njihova podrška u toj oblasti uvek postoji, i naglašava da je ovo godina koju je EU proglasila godinom omladine i djece, tako da je ovaj festival samo jedan od niza programskih dešavanja koje će realizovati Sekretarijat.

Na pitanje kakva su očekivanja, naša sagovornica se nada da će ovaj događaj zaista obradovati mnoge sugrađane i sugrađanke, a posebno djecu, jer, kako ističe, ovim festivalom napravljen je prvi korak ka povratku dječije pjesme u Boku.

Obzirom da će Festival ugostiti više od 200 mališana iz 3 regionalne zemlje, pitali smo i da li će se raditi na tome da manifestacija postane tradicionalna uz uključivanje više zemalja?

tekst se nastavlja...

Dječiji hor "Cvrkutići" sa jednog od ranijih nastupa

"Naravno, želimo da postane tradicionalna manifestacija i da se održi kao takva, baš u našem gradu. Ovog prvog puta, u goste nam dolaze djeca iz 6 gradova, tri iz Srbije, jedan iz Republike Srpske i dva iz Crne Gore. Domaćini su dečiji hor "Cvrkutići". Ako sve bude realizovano kako očekujemo, slijedeće godine lista gostiju će biti mnogo duža, jer je interesovanje zaista veliko. Želimo da manifestacija traje više od jednog dana, i tada bismo pozvali i horove iz mnogih drugih zemalja i gradova. Mislim da je ovo najljepši način na koji pružamo ruku svima koji cijene prijateljstvo, mir i ljubav. Djeca su ambasadori mira i radosti na našoj planeti i treba to stalno pokazivati. Svi treba da budemo uz njih. Tako bi se sve anomalije savremenog društva svele na minimum, jer bi djeca kroz nešto lijepo i kvalitetno naučila da biti dobar - nije loše." - navodi naša sagovornica.

Naravno, organizacija nekog događaja nije laka, ili pak jeste, sve zavisi iz kojeg se ugla posmatra i da li se radi srcem i s ljubavlju. Upravo na tom tragu je i odgovor naše sagovornice na pitanje da li je i koliko sve bilo teško organizovati.

"Ne znam da odgovorim na pitanje da li je bilo teško, jer kada se radi nešto iz srca i ljubavi onda ne može biti teško. Možda je samo bilo malo bržeg tempa da bi se sve završilo za jako kratko vrijeme, možda su naša očekivanja da če se baš svi radovati ovom događaju bila malo naivna, ali ekipa koja je za dvadesetak dana, na čelu sa Sekretarkom Anom Zambelić Pištalo, sve ovo organizovala, dokazala je da kada se nešto radi iskreno i sa radošću, nema nemogućeg i nema težine." - rekla je Ivanović.

Dakle, sve je spremno za ovaj raspjevani događaj ali - šta ćemo slušati?

"Naš raspevani hor "Cvrkutići" dali su svoje glasove za snimanje himne Festivala, a prema pjesmi "Himna primorska", našeg dragog Petra Kraljevića, jer nam se jako dopala baš za ovu priliku, a želimo da se na ovaj način sačuva lijepa uspomena na njega. Himni je malo promijenjen tekst, prilagođen je djeci i samoj manifestaciji, ali zaista malo, aranžmansku obradu potpisuje prof. Đuro Poznanović, a produkciju prof.Stevan Tomašević. Himna nosi naziv "Kad smo pored mora, pjevati se mora" a po tom tekstu je i sam festival dobio ime." - objašnjava nam Lidija Ivanović i precizira da je svaki hor sam odabrao po tri pjesme koje će pjevati na festivalu, a kako uvjerava, repertoar je sjajan i za čitaoce Svaštare otkriva da će se "Cvrkutići" predstaviti, sada već svojim hitovima:

1. Najljepša dječja pjesma na svijetu

2. Donosim vam miris Jadrana i

3. Gorsko oko

tekst se nastavlja...


Na kraju, svi će zajedno horski, otpjevati pjesmu "Deca su ukras sveta", da se, kako ističe Ivanović, ta činjenica ne zaboravi.

Pored zvaničnog programa u Dvorani Park, organizatori su pripremili i dodatni sadržaj. Naime, kako nam kaže Ivanović, za djecu je organizovana vožnja brodovima flote "PAJO" po zalivu dok će poslije festivala biti organizovana dječija žurka u hotelu "Lighthouse gdje su smješteni gosti.

Do ovog značajnog i prelijepog događaja sitno se odbrojava, u cvrkutavom društvu raspoloženje je odlično a tremi pred nastup - mjesta nema.

"Treme nema, jer ova deca vole da pjevaju, što su mnogo puta dokazali kroz nastupe, spontani su i samo uzbuđeni zbog dešavanja ovog vikenda, koji je posvećen njima." - kaže Ivanović.

"Širimo radost druženja kroz naš grad a djeca to najviše vole." - poručuje naša sagovornica, a mi se svakako pridružujemo poruci i pozivamo naše čitaoce na ovaj predivni raspjevani događaj na kojem su dobra zabava, pozitivna energija, radost i druženje - zagarantovani.

PROČITAJTE JOŠ:




Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN