• SVE VIJESTI

(VIDEO) Hotel "Boka" - posljednji trenuci. Nikad više, a možda je tako i bolje

Novljanima nikad prežaljeni hotel "Boka" srušen je neposredno nakon zemljotresa 1979-e. I danas je velika većina starijih novljana koji pamte sve što se tada događalo uvjerena da je rušenje ovog kultnog mjesta bilo potpuno nepotrebno. Štaviše, nerijetko će se i pri samom pomenu i toku razgovora o ovom činu razne teorije, neke manje neke više uvjerljive među kojima je, na primjer, i ona da je rušenje bilo nečiji interes.

Nažalost, sve su prilike da nikad nećemo sa sigurnošću saznati zašto je donijeta ova, najblaže rečeno, kontroverzna odluka, a odmakom vremena sve je izvjesnije da se niko time neće ni baviti. Što je najgore, najsigurnije trenutno izgleda da novi-stari hotel "Boka", ustvari nikada neće ni biti izgrađen iako je to nekoliko puta populistički i pompezno najavljivano.

A možda je tako i bolje. Odlaskom hotela "Boka" otišao je i jedan drugačiji, daleko bolji i kvalitetniji Novi kao i daleko kvalitetnije vrijeme i veliko je pitanje da li bi eventualni novoizgrađeni objekat bio u makar približnom rangu starog.

Poznajući današnje prilike, ne samo da ne bi bio ni blijeda sjenka nekadašnjeg, već bi, nažalost, postao stecište iskompleksirane, novokomponovane "elite", političara, kvazi-gospode, plejade likova koji dolaze samo da bi bili viđeni, i mnogih drugih koji bi samo svojim prisustvom brukali naslijeđe ovog kultnog mjesta. Ne treba ni naglašavati da bi bio predmet poslovnih mahinacija i sveopšte grabeži.

Neka, hvala, bolje da ga i nema nego da bude degradiran, poput mnogih objekata u gradu, a često, nažalost, i čitavog grada, prisustvom takvih spodoba i likova. Možda je i bolje je što je otišao tako jezivo a opet tako dostojanstveno, poput starog - stvarnog gospodina, i da nije doživio tragičnu sudbinu Novskog turizma, potpuni krah Novske kulture, nestanak prave Novske gospode i oriđinala koji su u njemu proveli dragocene trenutke.

Ostaje samo da maštamo, ali jedino mi koji poznajemo one koji su ga posjećivali, kako svi oni zajedno, ako postoji neko bolje mjesto, opet balaju i prave škerce u samo njihovom hotelu "Boka".

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN