• SVE VIJESTI

Vodovod HN: Nove cijene vode od 1.jula. Odluke REA štetne za poslovanje firme


Danas je u prostorijama Vodovoda, izvršna direktorica Olivera Doklestić održala konferenciju za štampu na kojoj su teme bile promjena cijena vode i kanalizacije, za domaćinstva i privredu i novom izgledu računa, obavještavanje javnosti o Odluci Opštine Herceg Novi da “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. plaća račune za potrošenu električnu energiju za PPOV u Meljinama i novi kolektor kanalizacije, na rivijeri, u vrijednosti od 200.000€ za godinu dana kao i osljedicama po funkcionisanje “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. koje proizilaze iz prethodne dvije stavke.

Cijena vode i odvođenje otpadnih voda u Herceg Novom, koju plaćaju, građani i privreda, ista je od 2008. godine. Od tada do danas bilo je raznih finansijskih udara “Vodovod i kanalizacija”, koji su imali izuzetno štetne posljedice po likvidnost preduzeća, a što se najviše odražavalo na redovnu isplatu plata zaposlenima i plaćanje nužnih troškova za održavanje sistema. Posljednjih četiri godine toga nije bilo, poslovanje je bilo pozitivno, a podignut nivo operativnosti na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Međutim, uspostavljanjem rada Regulatorske agencije za energetiku i njihovim bavljenjem komunalnim djelatnostima vodovoda i kanalizacije, kroz benčmarking, sa metodologijom za određivanje cijena snabdijevanja vodom i usluga odvođenja i tretmana otpadnih voda, postoji opasnost značajnog remećenja finansijskog balansa, pa tako i budućeg funkcionisanja preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. – Herceg Novi. - saopšteno je na konferenciji za štampu.

Vodovod obavještava javnost da će od 01.jula 2022. godine primjenjivati nove, regulisane cijene usluga, koje su dobiijene na osnovu metodologije REA i od njih prihvaćene, a formalizovane Odlukom REA za davanje saglasnosti na cijene, nakon prihvatanja Upravnog odbora VIK-a. Ova cijena je morala da bude razmatrana i usvojena na sjednici skupštine Opštine Herceg Novi. Pošto Skupština opštine nije donijela odluku o davanju saglasnosti niti je stavila u dnevni red svojih zasjedanja, poslije isteka roka od 90 dana, smatra se da je ista prihvaćena, odnosno, mora da bude primjenjena.

"Naše Društvo je zahtjevalo korekcije regulisanih cijena za 2022. godinu, zbog toga što nam se nisu priznavali troškovi funkcionisanja, održavanja i radne snage na PPOV. A osim toga, imamo i dodatne troškove na sanaciji havarija na novom primarnom kolekturu, a za koje još nismo obeštećeni od strane Društva za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, a visina je 70.000,00€. Regulatorna agencija nam ne priznaje naveden troškovi jer ovi objekti još nisu tehnički primljeni, dakle formalno-pravno su nelegalni, a vode se kao investicija u toku. Naši zahtjevi su konačno odbijeni na zajedničkom sastanku u Regulatornoj agenciji u Podgorici na kojem je bio i Predsjdnik opštine i načelnik sekretarijata za komunalne poslove Herceg-Novi uz predstavnike „Vodovoda“ Herceg-Novi. Na istoj sjednici je Insistirano da se primjenjuju regulisane cijene. U tabeli su date postojeće i nove cijene za snabdijevanje vodom i odvođenje otpadnih voda, za domaćinstva i privredu, a posebno varjabilni dio (po utrošenim količinama) i fiksni, za vodovodd i kanalizaciju (do sada je to bila jedinstvena cijena od 2€ po vodomjeru)." - objašnjeno je iz Vodovoda.

Postojeće cijene po m3   

Nove cijene

Razlika

Snabdijevanje vodom –
domaćinstva, varjabilni dio

0,85 €

0,8269 €

 -0,0231

Snabdijevanje vodom, fiksni dio

2,00 €

1,4091 €

-0,5909

Snabdijevanje vodom –
privreda, varijabilni dio

1,74 €

1,4763 €

 -0,2637

Snabdijevanje vodom –
privreda, fiksni dio

2,00 €

1,4763 €

 

Kanalizacija – domaćinstva, varjabilni dio

0,13

0,1981 €

0,0681

Kanalizacija – domaćinstva, fiksni dio

-

0,1448

 

Kanalizacija privreda, varjabilni dio

0,28 €

0,3695 €

0,0895

Kanalizacija privreda, fiksni dio

-

0,1448

 

Nova cijena za fiksni dio za vodu je 1,4091€, a za kanalizaciju 0,1448€, što u zbiru daje 1,5539€ i manje je od postojećih 2,00€ za 0,5909€.

Iz Vodovoda navode da će primjenom novih cijena vode na nivou godine „VIK“ biti u manjku nekih 150.000€.

Objašnjeno je i da kalkulacija, tj. Metodologija za određivanje cijena vode, tj. REA, ne prihvata u obračunu troškove za : 

Za nabavku nove opreme i sredstava za unapređenje poslovanja i za bolju operacionalizaciju rada,

Ne prihvata investije u razvoj infrastrukture, nove objekte (kolektore, cjevovode, rezervoare, pumpne stanice).

Troškove zarada zarada zaposlenih na PPOV koji iznose godišnje 144.000,00€,

Naknade za zaštitu voda od zagađenja u visini od 36.000,00€.

Nije predviđena brutto dobit za nabavku nove opreme i unapređenje poslovanja.

Ne predviđa se amortizacija, ili amortizacioni fond iz kojeg bi se finansiralo obnavljanje postojećih sredstava : dotrajalih objekata (cjevovoda, armature, pumpnih stanica).

Ne prepoznaje postojanje inflacije, koja je evidentna zadnjih četiri mjeseca po poastu cijena na tržištu, od goriva do građevinskog I vodovodnog materijala, a što je za VIK u najbitnijim stavkama povećanje cijena I do 40 % u odnosu na vrijeme kada su formirane ovakva cijene.

Nema neophodnog rezervnog fonda, koji je nezamisliv u poslovanjun vodovodnog I kanalizacionog preduzeća, znajući elemente oba sistema, veliki broj nepredviođenih pucanja cjevovoda usljed dotrajalosti, velikih pritisaka u mreži i sl.

Na ovaj način, REA, svojim strogim držanjem za odrednice samo ekonomske prirode, pokazuje veliko nerazumijevanje za poslovanje jednog VIK-a i njegovu tehničku problematiku.

Kada je u pitanju Kolektor kanalizacije, koji je u funkcionalnom smislu, loš objekat a koji proizvodi dosta problema, raznih vrsta, od hidrauličkih do ekoloških, VIKHN je preuzeo na održavanje, jer takav, kakav je, sa nelegalno priključenim potrošačima, stavljen u funkciju, kanalizacija otiče, pumpe rade i potiskuju otpadne vode duž rivijere, ka centralnoj pumpnoj stanici u Meljinama, i do PPOV-a.

Iz Vodovoda objašnjavaju da ovakvi hidrotehnički objekti, moraju da imaju svoj probni rad, koji se shodno zakonu o Planiranju prostora i izgradnji objekata, vrši po utvrđenom Elaboratu o probnom radu.. Po funkcionisanju u probnom radu pristupa se otklanjanju anomalia, sve dok se ne dobije u funkcionalnom smislu ispravan objekat. Tada se vrši tehnički prijem. Po završetku tehničkog prijema, Investitor, Opština, odnosno, Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastructure,  vrši predaju na upravljanje preduzeću “Vodovod i kanalizacija”. Ovih koraka do sada nije bilo, te su i PPOV i kolektor u nelegalnom radu (Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, Sl. list CG 64/17, 44/18, 63/18 I 11/19).

Zbog takve činjenice, postupajući u skladu sa zakonom, a čekajući razrješenje investicione enigme sa oba objekta, uz redovno održavanje i suočeni s brojnim problemima u oržavanju, i kolektora i PPOV-a, “VIK” nije ni naplaćivao priključke na kolektor kanalizacije na rivijeri, znajući da su svi nelegalno priključeni. Tehnička ekipa VIK-a je ustanovila da velika većina priključenih ne zadovoljava tehničke parameter priključenja, te da su otklanjanja nedostataka u domenu svakog pojedinačnog investitora. Za sada imamo popis priključenih, koje je priključio ili izvođač radova ili su to oni sami uradili. Dakle, VIK je prihvatio činjenicu održavanja kolektora, nužno uposlio nove ljude na kanalizaciji, ima svoje ljude na postrojenju za tretman otpadne vode, vrši popravke na oba objekta, posebno su na novom kolektoru izvedene popravke u vrijrednosti od 70.000 €, što je predstavljeno Društvu i Opštini, kao njihova obaveza plaćanja, jer su to obaveze investitora, sve do tehničkog prijema..Čekamo na tu realizaciju. - rečeno je na konferenciji.

Odlukom Opštine Herceg Novi obaveze plaćanja električne energije za dva objekta, koji su bez potrebne finalne dokumentacije, novi kolektor kanalizacije na rivijeri, gravitaciono-potisni, u dužini od nekih 10 km, od Meljina do Bijele, sa sedam blok pumpnih stanica i centralnom, sabirnom pumpnom stanicom “Kružni tok” u Meljinama i Postrojenje za tretman otpadne vode u Meljinama, koje se vodi kao nedovršen objekat u izgradnji, sa nepotpunim tehnološkim postupkom za tretman otpadne vode, godišnje potroše nešto oko 200.000€ električne energije, sa tendencijom rasta utrošenih Kwh. Zaključno sa majskim računima dospjelo dugovanje za 2022 godinu je 93.467,19€, dok je ukupno dugovanje sa prenosom neizmirenih obaveza iz 2021. godine 266.339,54. Razlika u ovih skoro 173.000€ pripada Opštini Herceg Novi, i rješava se ugovorom o reprogramu između opštine i EPCG. Računi su adresirani na investitora Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi, koje se vodi kao formalni investitor objekata.

Što se tiče razgovora sa EPCG oko reprograma za utrošenu električnu energiju, iz Vodovoda saopštavaju da su započeli i naišli na dobru saradnju i potpuno razumijevanje. U narednom periodu, shodno prilivu sredstava u VIK vršiće se i uplate, da bi uhvatili ritam plaćanja zaostalog duga prethodnih šest mjeseci i vjeruju da će biti u stanju da sve ispoštuju, uz činjenicu “stezanja kaiša”, naprosto zato, jer ne može drugačije.

"Započeli smo procedure oko priključenja na rivijeri, na novi kolektor,  prvo velikih potrošača, od svih najznačajniji je “Porto novi” Kod njih smo, takođe, naišli na razumijevanje i želju za saradnjom. Međutim, process nije brz i podrazumijeva identifikaciju svih objekata priključenih na unutrašnji sistem kanalizacije, računajući da imaju 400 vodomjera. Nadamo se da ćemo imati podršku potrošača, tj. onih koji su priključeni na kolektor, i bez potrebne intervencije komunalne policije. Jasno je i nama i odgovornim licima u EPCG, dijelu koji se bavi distribucijom električne enrgije za primorje, da naplata zahtjeva vrijeme, jer VIKHN mora da insistira i istraje na tehničkoj ispravnosti priključaka, da bi minimizirali buduće štetne posljedice istih na sistem, pa tako spriječili eventualna utuženja.korisnika zbog izlivanja, neprijatnih mirisa i sl." - navedeno je na konferenciji.

Bilo je riječi i o dugovanjima domaćinstava i privrede Herceg Novog prema “Vodovod i kanalizacija” koja su, kako je rečeno, dosta velika i predstavljaju skrivenu rezervu sredstava iz kojih bi bilo moguće izvući novac za potrebna plaćanja, posebno električne energije, kada bi bila uspostavljena suštinska sistematska pravna hijerarhija.  

Naime, na dan 26 juna 2022. godine ukupna dugovanja domaćinstava i privrede za neplaćene račune vodovoda i kanalizacije iznose 666,076,04€, od čega domaćinstva duguju 378.035,50€, a privreda 288.040,54€.

Sa dugovanjem između 50 I 100€ je 2.340 domaćinstava koja duguju ukupno: 180.412€, dok je onih sa dugom od preko 100€ čak 992, čija vrijednost ukupnog duga iznosi 211.442,53€.

Od ukupnog duga privrede u iznosu od 288.040,54€, najveći dio nosi 50 najvećih dužnika u vrijednosti od 254.603,36€, ili 88,39 °%.

Kada bi od ovih potraživanja uspjeli da naplatimo u ovoj godini 40 % ostvarili bi prihod od cc-a 260.000€.

U ova dugovanja privrede ne računaju se prethodna višegodišnja potraživanja po utuženjima velikih dužnika od 750.000€, (među kojima je najveći HTP “Vekta Boka” sa 500.000€). 

Sumirajući ove vrijednosti dug po računima za utrošenu vodu i usluge kanalizacije prema našem “Vodovod i kanalizacija” iznosi skoro 1,5 miliona evra. Ako bi to naplatili, mogli bi mirno da plaćamo potrošnju električne energije za PPOV I kolektor u narednih 7 godina ili  ako bi iz velikog dužnika, koji je zarobio hercegnovske hotele “Vektra Boka” izvukli makar 40 % - tada bi prihodovali još 200.000€. Nažalost, mnogi ili gotovo svi su prije “Vodovoda” na listi za namirenje dugovanja. - pojašnjavaju iz Vodovoda.

U opštini Herceg Novi ima 22.300 domaćinstava kojima se godišnje fakturiše nekih 2,676.000€, prosječni račun za domaćisntva je 10€, za cijelu godinu, a u ljetnjem period je 10,10€. Treba da imamo u vidu činjenicu da u zimskom period imamo skoro 10.000 satova bez potrošnje, a kojih je veliki dio namjenjen privrednoj djelatnosti tzv. “domaće radinosti”. Svi oni plaćaju jednaku cijenu za utrošenu vodu i kanalizaciju, kao i socijalno ugroženi. Nažalost, ta nepravda je ozbiljan problem koji ulazi u popis objekata, poresku politiku države, ali I urbanističko-tehničke uslove iz kojih proizilaze građevinske dozvole, jer se u velikom broju slučajeva na jedno lice vodi više stanbenih jedinica, od kojih se ostvaruju dobri prihodi. Svi takvi bi trebali da plaćaju cijenu vodnih i kanalizacionih usluga kao privreda.

Izmjenom cijena, mali potrošači će ostatri na istom godišnjem nivou plaćanja po fakturisanoj vodi, a veći potrošači domaćisntva, će imati porast prosječnog računa sa 10 € na 10,40€.

Promjenom cijena “Vodovod i kanalizacija” – Herceg Novi će izgubiti nekih 182.000€ na godinu dana. Uz to treba dodati i 200.000€ koje “ne prepoznaje” REA kroz svoju metodologiju, jer su nametnuti VIK-u tek u aprilu mjesecu, za retroaktivno plaćanje od 1 januara 2022. Godine. Ovo znači da bi za godinu dana, do 31 decembra VIK trebao da ima razliku u prihodovnoj strukturi od 300.000€.

Zaključeno je da bi politika izmjene cijena vode, sa negativnim godišnjim seldom za “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. – Herceg Novi, kao i nametnuta nova obaveza plaćanja 200.000€ za godišnju potrošnju električne energije za PPOV i kolektor na rivijeri mogla da ima posljedice po cjelokupno upravljanje vodovodnim i kanalizacionim sistemom ukoliko se ne preduzmu nove mjere unutrašnje organizacije i promejna naplatne politike. 

"Svima je, nadamo se, jasno da je “Vodovod i kanalizacija” preduzeće koje je od vitalnog značaja za jedan grad, posebno turistički, te da se svaka manjkavost u funkcionisanju odražava sa ozbiljnim posljedicama, s čime se ovo preduzeće suočavalo u periodu od 2008. do 2015. Mjere koje bi trebalo da budu primjenjene da bi se zadržala ravnoteža u poslovanju i funkcionisanju su :

- Da se krene sa utuženjima svih kategorija dužnika, (osim Bolnice – Meljine) prema kojima smo do sada pokazivali dosta obzira, zbog neplaćenih faktura za vodu i kanalizaciju, tako i za sve druge vrste potraživanja.

- Da se donja granica za utuženja ili isključenja vode za domaćinstva sa 100€ ukupnog duga pomjeri na 50€.

- Nelegalno priključene na vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, koje imamo evidentirane, i koje čekamo da sami podnesu potrebnu dokumentaciju za legalizaciju, procesuirati, shodno zakonskoj regulativi, zbog krivične odgovornosti za “krađu vode”..

Svjesni smo, takođe, da nam pravni, odnosno informacioni sistem u državi pravi velike probleme oko legalizacije objekata, procesuiranja nelegalnih ili onih koji koriste vodu iz sistema bez naše saglasnosti, velikog broja upisanih koji nisu suštinski vlasnici, državnih spiskova koji nisu očišćeni od pogrešnih informacija, a puni su pogrešnih imena, adresa boravka, preminulih a bez ili nezavršenih ostavinskih postupaka. Sve to čini da ni “Vodovod” ne može da ima čistu svoju bazu podataka, pa tako ne može ni da procesuira takve potrošače kojih je brojka u hiljadama." - zaključeno je na današnjoj konferenciji za novinare u "Vodovod i kanalizacija d.o.o."

Izvor: Vodovod HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN