• SVE VIJESTI

Opet "maskembal": Vraća se obavezno nošenje maski. Poliklinika KBC-a se za sad neće zatvarati


Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su usljed rasta broja zaraženih i hospitalizovanih uvedene mjere, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanoviama javne uprave, te u prodavnicama prrehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama.

"Obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja situacija u narednom periodu, uslijediće mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima", rekao je Galić, apelujući da se vakcinišu svi koji to do sada nijesu učinili.

"U Crnoj Gori se sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom", rekao je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić rekao je da su simptomi, makar za sada, značajno blaži, a klinička slika oboljelih je blaža i može da se stavi pod kontrolu.

"Nemamo značajno visok broj hospitalizovanih pacijenata, već se svi oboljeli rješavaju na nivou primarne zdravstvene zaštite", rekao je Omeragić, navodeći da se virus lako prenosi. 

Pojašnjava kako ovakvo stanje govori samo jedno - "da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane".

"Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije", rekao je Omeragić.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori za sada hospitalizovana 82 pacijenata.

"Ovo je prilika da vas informišem da smo zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovne liste. Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost", rekla je Radulović.

Za sada, kako je kazala, neće privremeno zatvarati ni Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

Mijenjaće se strategija testiranja

Galić je najavio da će se u narednom periodu mijenjati strategija testiranja i reagovanja na pandemiju, jer sada neke zemlje regiona, poput Srbije i Hrvatske, pozitivne pacijente bez simptoma ne stavljaju u izolaciju, već maskama sprečavaju širenje infekcije.

"Da biste postavili mjere morate imati stručni međunarodni konsenzus. On se upravo ovako postiže, preko međunarodnih partnera, zdravstvenih radnika u regionu i Evropi", rekao je Galić.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN