• SVE VIJESTI

Otvoren jubilarni 20. Sajam knjiga "Trg od knjige"


Pisac Muharem Bazdulj otvorio je sinoć XX Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige” u Herceg-Novom, koji se održava na trgu Belavista pod motom “Knjiga je jedinistveni oblik prenosive magije”. Tokom narednih sedam dana, posjetioci će imati priliku da uživaju u kvalitetnom i raznovrsnom programu, kao i da izaberu knjige za sebe iz ponude više od trideset izdavača iz zemlje i regiona.

“Jedna od najvažnijih karakteristika “Trga od knjiga” jeste njegova duboka odanost prema knjizi i čitanju, ljepoti koja se krije među stranicama, prema podsticaju i snazi koju ima pisana riječ. Kada se to upotpuni dobrom organizacijom, uspješnom saradnjom sa brojnim autorima i izdavačima, kao i podrškom grada koja je neupitna, dođe se do trenutka koji večeras slavimo – 20. godina uspješnog trajanja festivala”, kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.

On je istakao da ovaj festival već dvije decenije raste, “a i mi sa njim, oplemenjeni riječima i poznanstvima koji mijenjaju pogled na svijet”. Kao važan aspekt naveo je društvenu ulogu manifestacije, koja se ogleda u činjenici da su njen neizostavan dio programi za djecu i oni posvećeni bokeškom izdavaštvu.

Kako je poručio, posebnost „Trga od knjige“ je i lokacija na kojoj se održava – srce grada u kojem su svoja životna i umjetnička iskustva zbrajali mnogi velikani književnosti.

“Činjenica da su na ovom mjestu živjeli i stvarali mnogi književnici koji su modelovali kulturnu i društvenu sliku regiona i svijeta, uistinu predstavlja kulturološku posebnost našeg grada i potvrđuje da Herceg-Novi zaslužuje kvalitetan, respektabilan, međunarodni sajam knjiga. Iz tog razloga, lokalna uprava i gradska Biblioteka godinama stoje iza ovog festivala, kao važne tačke na kulturnoj mapi grada”, kazao je Katić.

On je podsjetio da se u ovoj godini obilježava i 130 godina od rođenja Iva Andrića, a na otvaranju 20. “Trga od knjige” povezana su ta dva jubileja, čime je kreirana “još jedna u nizu teško prebrojivih veza između velikog nobelovca i Herceg-Novog, grada u kojem je Andrić živio „mirnu sreću svoga nemirnoga vijeka“.

Zahvaljujući se svima koji su doprinijeli organizaciji festivala, Katić je učesnicima i brojnim posjetiocima poželio da tokom trajanja “Trga od knjige” uživaju u još jednom putovanju koje širi vidike i pronađu za sebe “fragmente života i svijeta koji otkrivaju i čuvaju ljepotu, ljubav i mudrost”.

“Trg od knjige” je otvorio pisac, novinar i književni kritičar Muharem Bazdulj, ističući da je ovaj festival nadživio državu u kojoj je nastao, i da je, kako je rekao, tradicija naroda sa prostora bivše Jugoslavije mnogo jača i važnija u kulturi nego u drugim elementima.

“Kraljevina Jugoslavija trajala je jedva 20 godina. U 20 godina od 1945. do 1965. prešli smo put od atomske bombe do Bitlsa. Prije 20 godina vi ste ovdje bili državljani jedne zemlje koje više nema. Jedna zemlja je nestala iz kataloga Ujedinjenih nacija, a Sajam je preživio. Mislim da je karakteristično za Srbe, Crnogorce i generalno jugoslovenske narode više nego za neke druge - naša tradicija je mnogo jača u kulturi nego u nekim drugim elementima. Naš idenetitet je sačuvan kroz narodnu pjesmu i kroz tu vertikalu koja je na neki način neodvojivo vezana za Crnu Goru, Boku i Herceg-Novi”, rekao je Bazdulj.

On je kazao da postoji niz književnih imena koji su biografski vezani za Herceg-Novi i  podsjetio na detalj koji se ne pominje često, da je Danilo Kiš u ovom gradu napisao svoj prvi roman “Psalam 44”.

“Da je ta tradicija živa dokazujete vi koji ste u velikom broju došli, to dokazuje i pisac kao što je Nikola Malović, dokazuje to i interes za književnost koji u ovom gradu postoji. Po mom dubokom uvjerenju, ono što je za Njemce Gete, za nas je, ako ne i u nešto većoj mjeri, Ivo Andrić. Kao što Vajmar u njemačkoj kulturi nije veliki zbog broja stanovnika nego zbog Getea, jedan od razloga veličine Herceg-Novog je upravo Ivo Andrić”, poručio je Bazdulj.

Nakon zvaničnog otvaranja Sajma, uslijedilo je predstavljanje Bazduljeve knjige „Ivo Andrić - Život u dvanaest meseci: biografski kroki“, o kojoj su govorili autor i Nebojša Grujičić, novinar i publicista.

Među prisutnima na otvaranju Sajma bili su i konzul Republike Srbije u Herceg-Novom, Mićo Rogović, sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi, Ana Zambelić Pištalo i direktorica JU “Gradska biblioteka i čitaonica Herceg-Novi”, Jasna Maslan.

Program je muzičkim numerama upotpunila operska pjevačica i profesorica solo pjevanja, Novljanka Jovana Mustur Ražnatović.

Organizatori 20. “Trga od knjige” su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi i JU “Gradska biblioteka i čitaonica Herceg-Novi”. Pokrovitelji su Opština Herceg-Novi i Turistička organizacija Herceg-Novi, a sponzori: Institut Igalo, hotel Play Igalo, RTV Herceg-Novi, dnevne novine Dan, JadranBoka Herceg-Novi i Adria TV Podgorica.

„Trg od knjige“ traje do 28. jula, a radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časova. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu koji počinju u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN