• SVE VIJESTI

(VIDEO) Možete izgorjeti u požaru, ali po zakonu


Najnovija vatrena stihija koja je zahvatila Žvinje prije nekoliko dana, pored ogoljavanja opožarenog područja, "ogolila" je i neke vrlo ozbiljne nedostatke u sistemu.

Naime, kako već znamo, uz velike napore naših vatrogasaca, veoma brzo nakon izbijanja požara pomoć je ponuđena i iz susjedne Hrvatske i Srbije. Mnogi su se čudom čudili zašto se na prijeko potrebnu pomoć svi, na neki način, oglušuju, ali onda smo od komandira Službe zaštite i spasavanja Zlatka Ćirovića, datoj lokalnom javnom servisu saznali da se - citiramo:

"... mogu osloniti na sopstvene i snage svojih kolega, mještana i lokalnih privatnika, ali veoma malo i na državu. To je loše jer sistem treba da počiva na državi pa onda na lokalnim zajednicama. Imamo u Zakonu operativne jedinice, prva je civilna zaštita koja ne postoji u državi, druga je Služba zaštite i spasavanja… Imamo sreću da je naša Služba solidno opremljena i dobro funkcioniše. Opština HN je prepoznala važnost i ulaže u nju, a kao dugogodišnji pripadnik prepoznao sam da zavisimo samo od sebe, sve ostalo su pusta obećanja. Čuli ste da su ponudili pomoć sa državnog nivoa, ali sve se na tome završilo." - rekao je Ćirović za RTHN i, moglo bi se reći, "upalio" mali požar.

Očigledno je da je mnogo toga u hijerarhiji i samom zakonskom sistemu ili neregulisano, ili nedorečeno, ili neusaglašeno. Jednostavno mnogo toga je "trulo" u čitavom sistemu. Kako god bilo, izbio je na površinu još jedan veliki nedostatak i problem koji se pod hitno mora rješavati a očigledno se već godinama gurao pod tepih.

tekst se nastavlja... 

Sticajem okolnosti, požar na Žvinjama su, ovog puta, sa naglaskom na "ovog puta", mogli ugasiti naši vatrogasci sa trenutno dostupnom opremom i ljudstvom, ali šta da su okolnosti bile drugačije - a mogle su. 

Ne treba biti ekspert da se zna da je postojalo bukvalno nebrojeno mogućnosti da tok događaja bude potpuno drugačiji - dramatičniji, tragičniji, teži, kao i da je u tim momentima svako na terenu neophodan baš kao što je i sva raspoloživa pomoć dobrodošla, ali...

Kako je i sami Ćirović naglasio, da bi zatražio pomoć: "... komandir mora napustiti požar i baviti se procedurom. ... Procedura ide tako da ja moram da siđem sa terena, odem u kancelariju da podnesem zahtjev Direktoratu za zaštitu i spasavanje da mi je potrebna pomoć. Oni taj zahtjev proslijede Ministarstvu odbrane kako bi oni odobrilii svoje vazduhoplove, javi Direktoratu da su odobrili i onda ih šalju. Rekao sam im da nemam vremena da se bavim tim stvarima i da ovakve situacije treba da izbjegnu birokratiju, ali procedura je takva."

Dakle, u najkraćem, slobodno izgorite, ali u skladu sa zakonom. U bilo kakvoj nepogodi, a to svakako podrazumijeva i požar, presudna može biti svaka sekunda, ali to očigledno ne zanima "kreatore" ovakvih pravila i pravilnika. Voljeli bi da griješimo, ali "pisci" ovakvih procedura su, vrlo vjerovatno, partiski uhljebi došli na te funkcije "po ključu"  ili, u drugoj opciji, ako i jesu "stručnjaci" onda vjerovatno terena nisu gledali jer bi morali znati da stvari u realnosti nisu crno-bijele i da nijedan događaj ne ide "po pravilima" a pogotovo ovakvog tipa. A, ako kojim slučajem i jesu gledali terena i imaju iskustva onda - kuku nama s njima.

tekst se nastavlja...

Da li je stvarno moguće da se u vanrednim situacijama nađe neko, ko god to bio i na kojoj god funkciji, da se "glupira" i baš u tom momentu "igra" države i tjera zakonsku ispravnost?

Da li je moguće da se za očigledno neophodnu pomoć treba obraćati pismenim putem u dobu novih tehnologija i mobilnih telefona?

Da li je moguće da se u takvim situacijama gleda da li se prvo koriste sva državna sredstva umjesto da se prvo gasi a onda "raskusurava" ko je šta dao i odakle je došlo?

Nažalost DA. Odgovor na sva ova pitanja je na našu veliku žalost DA čime je opet pokazano da ni država a ni Opština, redom, nisu u stanju da se prije svega i pod svaku cijenu brinu o svojim građanima i njihovoj imovini pa da se nakon toga razjašnjavaju ko je šta kome dužan.

Države, a i Opštine, u pravilu nema kada se na mnogim drugim područjima mora primjenjivati zakon, ali zato tamo gdje svaka sekunda od presudnog značaja, neko se striktno pridržava slova zakona. Ista ta Opština možda i ulaže, što je pohvalno, ali džaba kada ne vrši pritisak i ne inicira da se na državnom sistemu nešto po ovom pitanju promijeni. I to opet neće uraditi jer - svako čudo za tri dana.

Ovaj požar je opomena, ali da li treba čekati da neko, (vatrogasac, civil, imovina...) strada da bi se nešto mijenjalo? Nažalost, ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji ovakav slučaj. Već predugo i previše koketiramo sa raznim katastrofama i, sve su prilike, da ćemo se jednom jako opeći, a onda će biti kasno.

Autor: Hercegnovska svaštra

Izvor izjave: RTHN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN