• SVE VIJESTI

(VIDEO) Nespremni za požarnu sezonu: Neispravno 35 vatrogasnih vozila, operativan samo 1 avion, nedostaje vatrogasaca. U svemu prste ima i politika


Vremenske, a i prilike sa terena i ovoga ljeta već nam na djelu ukazuju na to da nas čeka teška požarna sezona, koju crnogorski vatrogasci ponovo dočekuju suočavajući se sa hroničnim problemima s aspekta materijalno-tehničkih sredstava. 

Planina Vojnik gori već peti dan, vatrena stihija zahvatila je i hercegnovsku Zeleniku, a nekoliko požara aktivno je na području glavnog grada. Vatra je prethodnih dana širom Crne Gore „gutala” i objekte – u pljevaljskom selu izgorjela kuća, požar je prijetio stambenim objektima u Dinoši, na Bioču… a gorjelo je i na području NP ”Durmitor”. 

Strah od novih vatrenih stihija je, po svemu sudeći, i veliki i opravdan, a prošlogodišnje lekcije iz požara koji su harali Crnom Gorom nijesu se „primile“, pa smo još jednu sezonu dočekali bez efikasnog koncepta za zaštitu i gašenje požara.

Zbog odluka resora Spajića kasnile pripreme za sezonu

Kako za Portal Analitika napominje direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, Miodrag Bešović, za kašnjenje u pripremama za ovu požarnu sezonu zaslužne su odluke resora bivšeg ministra Milojka Spajića. 

“Od prethodne Vlade nijesmo dobili sredstva i sad nam tu škripi sa vremenom. Kasnili smo, sva ova dešavanja u Ukrajini i na svjetskoj sceni, malo su nas usporili u nabavci nedostajuće opreme. Nikako nijesmo mogli da nadoknadimo vrijeme, bez obzira što smo od nove Vlade dobili pare. Procedura zahtijeva određene procese i vrijeme da sve što treba stigne iz inostranstva”, ističe Bešović. 

tekst se nastavlja...

Problem sa avionima za gašenje požara je to što su prizemljeni jer su godinama unazad osiguravani u Rusiji, pa je zbog rata u Ukrajini bilo potrebno naći nove adrese za reosiguranje. 

“Vazduhopolovi MUP-a jesu osigurani. Trenutno je aktivan jedan avion za gašenje požara, koji je uz dodatne male servisne intervencije filtera, stavljen u funkciju. Avioni su osigurani kod Sava osiguranja, a reosiguravajući su iz više država - Velike Britanije, Indije...“, kazao je Bešović.

Naš sagovornik napominje da iako su osigurana dva vazduhoplova, operativan je samo jedan, jer se za helikopter još čekaju djelovi. 

“Stigao je dio koji smo čekali iz Grčke. Očekujemo aparat koji je poslat na servisiranje u SAD, kako bi sve to montirali i to završili. Kada stignu djelovi, jedan helikopter će biti funkcionalan, a drugi treba da ide na servis”, kazao je Bešović.

U toku pripreme za sljedeću godinu 

Napominje da već sada obavljaju pripremu za sljedeću godinu. 

“Pokrenuta je procedura i za drugi helikopter, ali za ovu godinu ne možemo računati da ćemo to završiti. Za popravku dva aviona, koji imaju oštećenje krila, nikako nijesmo mogli to vremenski da nadoknadimo i završimo. Sada pregovaramo sa proizvođačem iz SAD-a i Špancima koji bi trebalo da dođu da rade servise. Ne možemo očekivati za ovu sezonu da to možemo završiti. Ali radimo na tome kako bismo stigli da za narednu godinu budu gotovi”, poručuje naš sagovornik. 

Kada je pak riječ o kadrovskim kapacitetima za rukovanje ovim vazduhoplovima, Bešović kaže da su od tri pilota, dva završila obuku, dok jedan čeka licencu. 

tekst se nastavlja...

“Piloti koji nijesu imali dovoljno sati naleta u prethodnom periodu, kako bi obnovili licence, odradili su to djelimično. Dvojica su dobila licence, još jedan je ostao da završi to, ali to radimo u kontinuitetu ovih dana”, kazao je sagovornik Portala Analitika

Dodaje i da je četvrti pilot nedavno penzionisan. 

Požari se ne gase samo vazduhoplovima

Bešović poručuje da i se gašenje požara ne može posmatrati samo kroz angažovanje vazduhoplova. 

“Veoma je bitno razumjeti da se obaveznim smatra i angažovanje ljudstva uz upotrebu formacijskih i priručnih sredstava za gašenje požara: naprtnjača, metlarica, lopata itd”, pojašnjava Bešović. 

Podsjeća da će, u slučaju potrebe, našim vatrogascima, pomoć iz vazduha pružiti i Vojska Crne Gore. 

Ipak, kako su ranije naveli iz Ministarstva odbrane, od ukupno tri aviona Vojske, za ljeto su spremna dva helikoptera „Bell 412“ kapaciteta do 1.500 litara.

“Treći helikopter „Bell 412“ biće na redovnom petogodišnjem servisu koji traje više mjeseci", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ljudstvo i oprema

U svim službama zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, kako kaže Bešović, angažovan je ukupno 731 zaposleni, od kojih 660 radi u operativnom dijelu.

„U opštinskim službama za zaštitu i spašavanje ima ukupno 239 vozila, od toga je tehnički ispravnih 142 vatrogasno-spasilačkih vozila, a ostalih tehnički ispravnih vozila ima 62. Ukupno je neispravno 35 vozila“, saopštio je Bešović. 

tekst se nastavlja...

Prošle godine bilo je angažovano oko 75 vatrogasaca spasilaca po ugovoru, što je, dodaje Bešović, praksa u pojedinim opštinama i Glavnom gradu. 

Veliku podršku u borbi protiv požara pruža i oko 200 dobrovoljnih vatrogasaca, koji raspolažu sa dvadesetak vozila. 

Sa njima MUP ima dobru saradnju i pruža im, kako ističe Bešović, potporu kada je u pitanju obuka ili nabavka određene opreme. 

Lokalne službe spremne, fali više vatrogasaca 

Komandir službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Goran Janković za Portal Analitika ističe da će njihova vatrogasna stanica uskoro dobiti i jedno specijalizovano vozilo. 

“Svi operativci dobiće ubrzo ličnu zaštitnu opremu za prilaz vatri. Nabavljena je pumpa za crpljenje vode, agregat za struju, prekrivač za vozila u plamenu. Takođe, ubrzo očekujemo dolazak specijalizovanog vozila za tehničke intevencije i saobraćajne nezgode, čime ćemo povećati vozni park Službe”, naveo je Janković. 

Komandir Službe zaštite i spašavanja Žabljaka Drago Popović poručuje da bi njihovoj službi značilo još vatrogasaca, makar tokom sezone.

“Vatrogasci uvijek moraju biti spremni. Nijesmo bili u mogućnosti da nabavimo nove kamione. Nabavljana su priručna sredstva. Kamioni i vozila su servisirani. Što se tiče ljudstva trebalo bi, možda, da Služba pokuša makar sezonski da zaposli još nekoliko vatrogasaca, ali to je diskutabilno zbog finansijskih sredstava”, istakao je on za Portal Analitika. 

Predsjednici opština imaju “posljednju riječ”

tekst se nastavlja... 

Prošle godine dešavalo se da uprkos pozivu pomoć od kolega iz susjednih opština ne stigne na vrijeme ili stigne kasno, jer konačnu odluku o slanju podrške donosi predsjednik opštine. Saglasnost prvog čovjeka lokalnih uprava, kako je istakao izvor Portala Analitika, znala je da “zakasni i iz političkih razloga”. 

Bešović poručuje da je u takvim situacijama procedura vrlo jasna. Pojašnjava da nakon što se iscrpe lokalni resursi, upućuje se poziv susjednim opštinama. Sljedeća adresa je na nacionalnom nivou, preko Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.

“Svakako je veoma bitna uloga i percepcija predsjednika opština prilikom pružanja pomoći susjednim opštinama i ona jeste bila različita u nekoliko navrata”, napomenuo je Bešović. 

U kontekstu saradnje na međuopštinskom nivou, Janković podsjeća da je početkom juna održan sastanak svih komandira. 

“Jasno je definisana saradnja i način komunikacije između Službi u slučaju potrebe za ispomoć. Naglašavamo da je to prvi put na ovom nivou i na ovakav način, što će pospješiti međuopštinsku saradnju i ojačati sistem zaštite i spašavanja”, kazao nam je Janković.

Za područje Žabljaka, kako naglašava Popović, uglavnom je karakteristična četinarska šuma, pa je brza reakcija u gašenju veoma važna, kako bi se izbjegli požari velikih razmjera. 

To je, kaže, razlog zašto je nekada potrebno odmah alarmirati i ekipe iz drugih gradova. Dodaje da presudnu ulogu nekada odigraju vremenski uslovi, kao što je nepovoljan vjetar, ali i konfiguracija terena, odnosno pristupačnost. 

“Bitna je preventiva, osmatranje lugara i šumara na terenu i ljudi iz Nacionalnog parka. Na pojavu najmanjeg dima treba da se usmjeri što više znanja, kako bi se požari pokušali obuzdati na početku”, kaže on. 

Dodaje da je saradnja sa vatrogascima iz drugih opština dobra. 

“Nama sa Žabljaka priskoče kolege iz Pljevlja, Šavnika ili Plužina, a ako imamo većih problema - tu je i Nikšić. Kada se dese veće havarije, imamo na raspolaganju kolege i iz daljih opština”, pojašnjava Popović. 

Apel vatrogasaca

tekst se nastavlja...

Vatrogasci ponovo i ovoga ljeta apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, te da očiste i pokose suvu travu oko kuća i domaćinstava. Ističu i da građani, kada pale vatru za roštilj na otvorenom, prvo treba da se uvjere da je bezbjedno, da neće ugroziti okolinu, a da nakon roštiljanja vodom ugase i posljednji komad žara.

“Od 1. juna do 1. oktobra je zabranjeno loženje vatre na otvorenom. To je izazivanje opšte opasnosti, krivično se može odgovarati zbog toga. U slučaju da primijete i najmanji dim, treba odmah da obavijestiste najbližu službu”, pojašnjava Popović. 

Šta su prioriteti

Kada je riječ o konceptu i prioritetima za gašenje požara, prošle godine, kada je istovremeno gorjelo u kanjonima Tare i Pive, na području Nikšića i Cetinja, sjeveru i jugu Crne Gore, uprkos tome što je crnogorskim vatrogascima sva pomoć bila prijeko potrebna - naše Ministarstvo odbrane odlučilo je da pošalje avion na ispomoć Sj. Makedoniji. 

U tom kontekstu, kako pojašnjava Bešović, naša zemlja ima bilateralne sporazume o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa sa skoro svim zemljama u regionu. 

“Nažalost, u većini od tih zemalja ne postoje kapaciteti za gašenje požara iz vazduha. Osim Hrvatske i Srbije, ostale zemlje regiona uglavnom se oslanjaju na gašenje požara otvorenog prostora upotrebom vatrogasno spasilačkih vozila”, ističe Bešović. 

Na pitanje, ko i na osnovu čega odlučuje da naše vazduhoplove, u trenutku kada imamo požare širom zemlje, uputi u neku od susjednih država, nijesmo dobili odgovor. 

Poziv za međunarodnu pomoć nakon odluke Vlade

Bešović objašnjava da u istom periodu godine, probleme sa požarima uz Crnu Goru imaju i susjedne države. 

“Praksa je pokazala da kada se ukaže potreba za angažovanjem međunarodne pomoći i u zemljama regiona je izražena problematika sa požarima, tako da nikada nije sigurno da li će ta pomoć biti operativna u mjeri potrebnog”, kaže Bešović. 

Bez obzira što, kako dodaje, uspostavljeni sistem zaštite i spašavanja omogućava angažovanje svih raspoloživih resursa na području Crne Gore, oni nijesu uvijek dovoljni, naročito ako nesreće poprime ekstremni karakter.

“U tom slučaju na bilateralnoj osnovi mogu se koristiti resursi partnerskih država iz regiona, a kako je Crna Gora je članica NATO-a i Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, svi slobodni kapaciteti u potrebnom trenutku se mogu angažovati u realnom vremenu. Ovim aktivnostima koordinira Direktorat za zaštitu i spašavanje preko Operativno komunikacionog centra 112, a poziv za međunarodnu pomoć se upućuje nakon odluke Vlade”, pojašnjava Bešović. 

Izvor: Portal Analitika

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN