• SVE VIJESTI

(VIDEO) Požar na Žvinjama: Pomoć ponudile Hrvatska i Srbija. Kuće uspješno odbranjene


Dim se sve više širi dok vatrogasci pokušavaju da lokalizuju požar koji je nešto prije 11 sati izbio u naselju Žvinje iznad Igala. Kako saznajemo od mještana, u početku su bile ugrožene kuće, međutim, vatrogasci su uspjeli da ih zaštite.

Reporteri TVCG javljaju da vatrogasci pokušavaju da lokalizuju požar. Vatra se u jednom trenutku spustila paktično do magistrale. 

Prema riječima Zlatka Ćirovića, komandira vatrogasne jedinice, požar je vjerovatno uzrokovan nesmotrenim paljenjem zelenog rastinja.

"Požar je izbio oko 10.30 časova, u blizini jako naseljenog mjesta. Sada je na terenu osam vatrogasnih cisterni, dvije cisterne privatnika, oko 35 vatrogasaca. Vjetar nam otežava posao, situacija je nešto malo bolja u odnosu na prije sat vremena. Ako vjetar bude ovog intenziteta, može se očekivati da požar lokalizujemo u narednim satima", rekao nam je Ćirković u 13.30 časova.

Kako je naveo, ako ne budu imali uspjeha, tražiće pomoć. 

"Kuće su u prvom trenutku bile ugrožene, sada nisu, naš je veliki uspjeh što smo odbili požar od kuća, i radimo na tome da požar lokalizujemo sa više strana", kazao je Ćirković.  

Sve ekipe Službe zaštite i spašavanja su na terenu.

Gašenje požara otežava uz vjetar i nepristupačan teren.

Požar je zahvatio dio naselja Žvinje, do kojeg se dolazi uskim krivudavim putem.

Struja u tom dijelu hercegnovske opštine je isključena.

Vodovod iz Herceg Novog dostavlja vodu vatrogascima na terenu. 

Dim se vidi iz cijelog grada, a u Igalu je velika je koncentracije praškastih čestica.

tekst se nastavlja...

Na Igalo "provejava" pepeo / Foto: Hercegnovska svaštara

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da Hrvatska ponudila pomoć u vezi gašenja požara koji je danas izbio iznad Igala, ističući da postoji mogućnost da pošalju kanadere.

Katić je za Radio Crne Gore rekao da je jedan dio opštine zahvatio požar, prije svega neodgovornošću pojedinaca koji su nešto zapalili, a vjetar je onda proširio plamen.

"Bilo je ugroženo nekoliko kuća. Brzom reakcijom vatrogasaca odbijen je požar, kada je u pitanju naseljeno mjesto, Brzo bi trebalo da bude lokalizovan. Pomogle su odmah kolege iz Kotora i Tivta. Na vezi sam sa načelnikom opštine Konavle Božom Lasićem, spremni su kanadere da pošalju. Ako bude neophodno, oni mogu doći da dejstvuju tim avionima. Pratimo i drugi dio koji je ponuđen od Vojske Crne Gore ali po našim procjenama, požar se može ugasiti kanader avionima koje je ponudila Hrvatska. Vidjećemo uskoro da li će biti potrebno da dolaze", rekao je Katić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u pripravnosti, pratimo dešavanja u Herceg Novom, poručio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić. 

"Službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje su na terenu. Ministarstvo odbrane je stavilo na raspolaganje svoje vazduhoplove, dok je sa našim partnerima iz Hrvatske predsjednik opštine Katić obavio razgovor i ponuđena je pomoć ukoliko zatreba intervencija iz vazduha", rekao je Adžić. 

Kako je naveo, pomoć su ponudile i kolege iz Srbije.

"Ekipe Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi su na terenu, pomažu im i kolege iz Kotora. Situacija je značajno bolja nego jutros.  Sve državne i lokalne institucije ostvaraju koordinaciju u cilju zaštite građana", istakao je Adžić.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN