• SVE VIJESTI

Prvi HYPE festival - Ljestvica postavljena visoko. Imamo li novi brend grada i festival kvalitetnih izvođača i muzike?


Nastupom Gibonnija prije kojeg su nastupili Urban & 4 i dubrovački, sve popularniji, bend Silente, završeno je prvo izdanje muzičkog festivala HYPE.

Festival je trajao 3 večeri. Prve su nastupili Nele Karajlić, Hladno pivo i Brkovi a druge Who See, TBF i Bajaga i instruktori.

Plejadom, iako malog broja, prije svega kvalitetnih regionalnih muzičkih imena i bendova, čime se opet potvrdilo da nije stvar u kvantitetu nego u kvalitetu, festival je već u prvom izdanju postavio ljestvicu kvaliteta i očekivanja na veoma visok nivo. Čak ni cijena ulaznice, pod uslovom da niste i ne želite "VIP" mjesta (koja su koštala i do 50 eura po osobi za zadnje veče) nije bila previsoka - iznosila je prihvatljivih 18 eura za 1 veče, a jedno vrijeme "akcijskih", još prihvatljivijih 15 eura po osobi za 1 veče.

Da je kvalitetna muzika i isto toliko kvalitetan muzički festival potreban Herceg Novom, jasno je još od kraha nekadašnjih Sunčanih skala koje su, doduše bile znatno obilnije izvođačima ali i premijernim pjesmama lakih ljetnjih nota pop muzike od kojih su mnoge postale mega-hitovi. Ipak, vrijeme se mijenja, nove tehnologije znatno su istisnule potrebu za takmičarskim festivalima, te bi upravo ovaj, nadamo se ne i jedini HYPE, u ovakvoj ili možda malo i pažljivo izmjenjenoj koncepciji (kako organizatori odluče), mogao zaista postati muzički brend Herceg Novog kojeg ne bi smio da izgubi jer je, sudeći po dosadašnjim zvukovima muzike koji se šire gradom, pogotovo u ljetnjoj sezoni, Herceg Novi muzički, najblaže rečeno, u banani.

tekst se nastavlja... 

Dubrovački bend Silente

Naravno, uvijek postoji ono ali, a to "ali" ovog puta više kao savjet i mišljenje upućeno je na adresu organizacije jer mnogo puta do sada se dešavalo da nešto počne zaista sjajno a onda polako počne tonuti. Prije svega HYPE mora ostati i brendirati se kao mjesto na kojem neće moći nastupati makar ko. Neka bude i manji, neka mjesto za publiku zauzima i dalje samo oko pola parka kod Titove vile, ali neka ta publika zaista uživa u kvalitetu jer - najlakše je proširiti se na uštrb kvaliteta, ali - to je onda veoma često korak prema kraju i krahu.

Takođe, možda je pametnije igrati na kartu regionalnih izvođača i tu - stati. Ne dovoditi inostrane izvođače jer, uprkos jakoj reklami i posjeti koju donose, sa druge strane dižu cijenu ulaznica, skreću pažnju i lako gurnu u drugi plan neke naše kvalitetne bendove i muzičare. Zato - neka nama našeg HYPE-a, makar za sad, manje a slađe.

Dodajmo svemu i same muzičke žanrove koji se takođe moraju pažljivo birati, što je po svemu sudeći, srećom ovdje i slučaj jer se na poplavu arlaukavaca, raznih njakala, neartikulisanih zvukova koje ispuštaju sa razglasa, zaista mora odreagovati već predugo ugroženim kvalitetom u šta svakako spadaju ovogodišnji izvođači, kao i kvalitetnim pop-rock žanrom ali i drugim adekvatnim stilovima muzike.

Na kraju i podsjećanje da je prvo izdanje HYPE-a trebalo biti održano još prije dvije godine, no sve je poremetila pandemija korona virusa, pa se na ovaj događaj čekalo dosta dugo što se čak ispostavilo da i nije tako loše jer organizatori su imali baš dosta vremena za promotivnu kampanju, ali i uklanjanje eventualnih nedostataka.

Kako god bilo - počelo je - HYPE je održan i u ovom slučaju definitivno ne važi izreka "Prvi mačići se u vodu bacaju", a sad jedino ostaje da se, očekivanja, uvjereni smo, velikog broja publike, ispune u narednim izdanjima.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN