• SVE VIJESTI

Deset klapa na predstojećem 6. festivalu u Herceg Novom ovog vikenda


Međunarodni festival klapa biće održan u Herceg Novom šesti put, u subotu, 17. septembra, a okupiće 10 klapa iz Kotora, Tivta, Bara, Herceg Novog, kao i hrvatskih gradova Orebić, Donji Rat, Lastovo, Konavle i Posušje iz BIH.

Svi ljubitelji klapske muzike pozvani su da uživaju u programu koji će biti organizovan u parku „Boke“, a u slučaju kiše u Domu kulture u Bijeloj, sa početkom u 20 časova. 

Festival je revijalnog karaktera, a namjera je da on narednih godina preraste u takmičarski, saopštili su organizatori iz NVO „Međunarodni festival klapa Herceg Novi“ na današnjoj konferenciji za novinare. Pokrovitelji su Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija, a tehnička podrška je JUK „Herceg-fest“.

Klapska muzika u Herceg Novom ima ozbiljnu tradiciju, istakao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

„Još od klapa Bokelji i Stari kapetan pa do danas imamo neprekinuti kontinuitet klapskog pjevanja, koje je prepoznatljiva osobina mediteranskog kraja, pa i našeg grada. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili da podržimo ovu manifestaciju, jer smatramo da je klapsko pjevanje jedan od dijelova identiteta ovog grada. Što se nas tiče, tu smo da pomognemo, ne samo ovaj put nego i u budućnosti, da se ovaj festival razvija“, kazao je Mustur.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi, Đorđe Stanojlović uputio je organizatorima čestitke na izuzetnom trudu i zalaganju koje pokazuju sve ove godine, navodeći da gradu donose „kvalitetnu manifestaciju koja je na svojevrstan način duboko ukorijenjena u identitet ovog podneblja i žanrovski najautentičnije ocrtava Boku, Herceg Novi i gradove duž mediteranske rivijere“.

Kako je objasnio, podrška koju je Turistička organizacija pružila ovom projektu zasnovana je na kulturnoj politici kojom se već pola godine vode kada je u pitanju organizacija manifestacija od značaja i onih kulturnih događaja koji su od esencijalne važnosti za turistički proizvod Herceg Novog.

Ove godine je koncepcija manifestacije malo izmijenjena pa će pet klapa iz Crne Gore, četiri iz Hrvatske i jedna iz BIH izvoditi po dvije, odnosno tri numere, a ideja je da na repertoaru budu pjesme koje su publici dobro poznate, objasnio je Dušan Tadić u ime organizatora, NVO „Međunarodni festival klapa Herceg Novi“ i domaće klape „Castel Nuovo“.

„Obično smo imali klape iz Crne Gore i jednu gostujuću klapu iz Hrvatske koja bi održala koncert. Pošto mi planiramo da ovaj festival u budućnosti bude takmičarskog karaktera, pozvali smo pet klapa iz Crne Gore koje pjevaju uživo i još pet klapa, to su uglavnom prijatelji koje sam susretao na festivalima, uzimao kontakte i ostajao u dobrim odnosima sa njihovim voditeljima, što sam ove godine iskoristio da te klape dovedem u Herceg Novi“, rekao je Tadić.

Na šestom izdanju festivala nastupiće: „Incanto“ i „Maris“ iz Kotora, „Jedinstvo“ iz Bara, „Jadran“ iz Tivta“, mješovita klapa „Geta“ iz Orebića, ženska klapa „Ladesta“ sa Lastova, „Batuda“ iz Donjeg Rata, „Cavtajke“ iz Konavala, „Zvizdan“ iz Posušja, kao i domaćin,„Castel Nuovo“ iz Herceg Novog.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN