• SVE VIJESTI

Na Visu otkrivena spomen ploča admiralu Baroviću: Čovjek koji je jednim metkom zaustavio hiljadu plotuna


Spomen-ploča visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je prije 30 godina odbio da naredi granatiranje hrvatskih primorskih gradova, otkrivena je juče u Samogoru na Visu u prisustvu hrvatskih i crnogorskih zvaničnika. Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri odbrane dvije države Mario Banožić i Raško Konjević, kao i gradonačelnik Visa Ivo Radica.

“Danas je otkriveno spomen obilježje Vladimiru Baroviću, admiralu bivše JNA, koji je jednim metkom zaustavio hiljadu plotuna, oduzeo sebi život da ne bi došlo do razaranja i stradanja hrvtaskog naroda i hrvastkih gradova, smatrajući da to nije zadatak JNA. Nakon trideset i nešto godina obilježavanjem ove ploče je i za hrvtaski i za crnogorski narod jedna tačka u istoriji kojom možemo da se ponosimo”, rekao je Konjević.

Grlić Radman je istakao da Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jeste simbol onih vrednosti koje su i danas, kao i prije 30 godina, zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju.

“Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke”, kazao je Grlić Radman.

On je dodao da je Barović “tog septembra, ispalio samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku”.

Šef hrvatske diplomatije je naglasio važnost negovanja kulture sjećanja, istakavši da se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.

“Osjećamo obavezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod”, rekao je ministar Grlić Radman.

On je naglasio da će Hrvatska i Crna Gora nastaviti da jačaju dobrosusjedske odnose i da rade na otvorenim pitanjima, kao i da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom evropskom putu.

Visoki oficir bivše JNA Vladimir Barović ubio se 29. septembra 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, Barovićeve su riječi ispisane na spomen-ploči.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je prisustvo crnogorske delegacije sa ministrima vanjskih poslova, Rankom Krivokapićem i odbrane, Raško Konjevićem, u Vladi Crne Gore na otkrivanju spomen ploče crnogorskom kontraadmiralu u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici JRM i zamjeniku zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u Splitu, Vladimiru Baroviću, na ostrvu Vis.

“Ovo je važan iskorak i za odnose između Crne Gore i Hrvatske, ali i za proces pomirenja u regionu. Suočavanja sa prošlošću nema bez političke volje donosilaca odluka. Admiral Barović zaslužuje poštovanje i Crne Gore i Hrvatske kao svetionik do vrhunskih moralnih načela”, kazali su iz CGO.

Prema njihovim riječima, odnos dosadašnjih vlasti prema herojima naše ratne prošlosti, ali i žrtvama ratnih razaranja, pokazuje, ocjenjuju, njihovu “nesposobnost da oblikuju istinsko demokratsko društvo, čiji je dio i kultura sjećanja kroz ustanovljavanje dana sjećanja, podizanja spomen obilježja i obrazovni program”.

CGO je pozvao Vladu Crne Gore i Skupštine Crne Gore da očuvaju sjećanje na admirala Barovića.

Izvor: CDM

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN