• SVE VIJESTI

(VIDEO) Dani kulturne baštine posvećeni Novskim tvrđavama


Programima posvećenim gradskim tvrđavama Herceg Novi će 15. i 16. septembra oblježiti Dane evropske baštine, čiji je cilj približavanje kulturne baštine široj javnosti.

Program „Storija o novskim tvrđavama“ biće upriličen 15. septembra 2022. godine u bašti gradskog muzeja „Mirko Komnenović“, sa početkom u 19.30 časova.

O fortifikacijama koje su neprocjenjiv dio kulturne baštine govoriće dr Ilija Lalošević, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji je doktorirao na temu “Fortifikaciona arhitektura Boke Kotorske od XV do kraja XVIII vijeka”, i Radojica Pavićević, autor knjige “WERK – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” za koju je dobio austrijsko odlikovanje za očuvanje kulturne baštine.

Dokumentarni film „Boka-tvrđava“ biće prikazan u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića 16. septembra od 19.30 časova.

Film se bavi temom fortifikacija u Boki kotorskoj nastalih u periodu austrougarske vladavine nad tim prostorom. Potpisuju ga reditelj Danilo Vujačić i scenarista Petar Popadić, snimljen je u produkciji organizacije „KOD“, a podršku realizaciji pružio je i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Izložba na otvorenom „Tvrđave Novog, nekad i sad“ biće postavljena u pješačkoj zoni Njegoševe ulice, od 15. septembra do 07. oktobra.

Postavka će svjedočiti o izgledu novskih tvrđava u prošlosti i danas, a fotografije koje su dio tog kolaža ustupili su: Arhiv Herceg Novi, Radojica Pavićević, Miloš Samardžić, Zvezdana Kujović i Vuk Ilić.

„Novske tvrđave u očima djeteta“ naziv je likovnog konkursa za predškolce i osnovce koji Sekretarijat za kulturu i obrazovanje realizuje u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji grada. Konkurs će biti otvoren od 13. septembra do 20. oktobra.

Osim toga, Sekretarijat je pozvao sve hercegnovske osnovne škole da 15. i 16. septembra za đake organizuju grupne posjete i obilazak tvrđava, kako bi doprinijeli da novska djeca budu bolje upoznata sa kulturnom baštinom svoga grada.

Organizator programa „Dani kulturne baštine: Novske tvrđave“ je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, u saradnji sa Javnom ustanovom „Herceg-fest“ i Javnom ustanovom „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“.

Dane evropske baštine svakog septembra obilježava 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi, kroz organizovanje događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, a u odnosu na jedinstvenu temu koja se bira na evropskom nivou. Tema Dana evropske baštine 2022. godine je „Održiva baština“.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN