• SVE VIJESTI

(VIDEO) Jednostavno - HVALA VAM!


Juče je bio Međunarodni dan čišćenja obale i, kako to uvijek biva sa nekim Međunarodnim danom nečega, tako su i povodom ovog organizovane brojne volonterske akcije čišćenja obale širom Crne Gore. Lijepo, pohvalno, ali po običaju kratko i nešto što će biti već za koji dan, na veliku žalost, zaboravljeno do naredne godine, uprkos medijskoj propraćenosti i kampanji. A onda, u svom tom periodu, pa i u svim Danima posvjećenim ekologiji, stvar u svoje ruke preuzimaju - terenski radnici "Čistoće".

Ti ljudi, od kojih su neki samo zbog svoje nacionalnosti etiketirani, vrijeđani i ponižavani najblaže rečeno, sramnom izjavom jednog, ni manje ni više, nego odbornika - zastupnika građana u lokalnom parlamentu prije nekoliko dana koju nećemo ni citirati (mada ionako cijeli grad već zna o čemu se radi), čitave godine, po svim vremenskim uslovima i neuslovima, po ko zna kakvoj i kojoj površini terena, ko zna od kad do kad, "naoružani" teškom artiljerijom u vidu metle od sirka, plastične kante na točkićima, i duvalice za lišće, koliko god mogu za premizernu platu za svoj posao, čiste đubre svih nas, pa i ovih koji sjede u zgradi na adresi Trg Maršala Tita 2.

I čitave godine, ti ljudi, pritom rizikuju svoje zdravlje skupljajući, između ostalog i narkomanske špriceve, govna zaostala od "finih" vlasnika kućnih ljubimaca, trule ostatke odbačene hrane, pikavce ko zna kojih cigara i "cigara", i ko zna kojekakvo još svo đubre koje svi mi - pravi i jedini smećari, smetlari, đubretari od običnih građana do "elite" tako olako, nekulturno i nepažljivo odbacujemo.

U nimalo boljoj poziciji su i oni koji se "voze" na stražnjem dijelu kamiona za odvoz smeća u sitnim jutarnjim časovima od kontejnera do kontejnera uprkos "mirisima" iz kamiona, kiši, vjetru, hladnoći. Nimalo boljoj poziciji jer jedina "pomoć" koju imaju su točkići na kontejneru i hidraulika kamiona koji podiže kontejner.

Naravno da je naših sugrađana koji ovo rade jako malo, jer zašto bi neko želio takav posao? On se radi, kad je o našim prilikama riječ, jedino iz krajnje nužde a naše primitivne predrasude i postupci degradirale su ga i "obezbijedile" isključivo za jednu - romsku nacionlnost. 

Kakvi god bili, uprkos svemu, oni to rade i nije nikakvo čudo što su "bahati", živčani, nervozni, nerazgovorljivi... jer zašto bi i bili "rastopljeni" od ljubaznosti kad rade u uslovima iz prošlog vijeka i kada su upravo oni koji ih etiketiraju i slični njima potpuno nezainteresovani da saznaju da li u naprednim zemljama postoji nešto što bi čistačima grada na bilo koji način poboljšalo i olakšalo uslove rada, a da onda to i nabave.

tekst se nastavlja...

I da, svi mi se vrlo često žalimo na nečistoću gada, posebno u ljetnjoj sezoni, ali sa druge strane gledano - zapitamo li se koliko sami doprinosimo tome, koliki smo mi škovace, smećari, đubretari i slično? Osim toga, zapitamo li se ko su ti ljudi koji svakodnevno prolaze blizu nas i zašto baš to moraju da rade? Zapitamo li se zašto ne mogu da postignu sve da očiste i zašto ih je malo? Zapitamo li se kakvi su im uslovi rada i zašto su poneki i ponekad drski i nezadovoljni? Zapitamo li se šta bi bilo kada bi prestali da rade na samo nekoliko dana?

Ne, jer da se pitamo mi, ali i oni koji rukovode gradom, naši sugrađani koji čiste grad bi bili mnogo ravnopravniji sa svima nama i njihov posao bi se cijenio kao i mnogi drugi. I umjesto da se ide ka tome, mi, nažalost, u 21. vijeku, i dalje imamo podjele i ponižavanja najnižeg nivoa, i dalje jedni na druge gledamo "s visine" kao na nižeg i bezvrijednijeg od sebe, iako smo svi isti, svidjelo se to nekom ili ne. I ko je onda smećar?

Zato na izjavu odbornika u gradskom parlamentu ne treba više trošiti riječi jer bilo je što je bilo i nema povratka. Svakako je za pohvalu i njegovo upućeno izvinjenje, a na to da li je bilo ishitreno i nepromišljeno, da li je ovo ili ono, onako ili ovako, namjerno ili nenamjerno, kao ni na izostanak ekspresne žestoke reakcije svih prisutnih u tom momentu, bilo vlasti ili opozicije, svako "razglabanje" postaje suvišno. Umjesto toga iskoristićemo priliku da tekst zaključimo sa najmanjim što možemo učiniti - jednim velikim

HVALA VAM NAŠI SUGRAĐANI, ČISTAČI NOVSKIH ULICA!

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN