• SVE VIJESTI

Galić: Uzrok epidemije žutice nije u hrani i vodi. Epidemija kontaktna i nije od posebnog nacionalnog značaja


Epidemija žutice u Herceg Novom i Kotoru nije od posebnog značaja, i u nadležnosti je lokalnih epidemioloških službi koje su preuzele adekvatne mjere, istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Kako je naglasio gostujući u Jutarnjem programu TVCG, prema prvim nalazima IJZ-a, izvor zaraze nije u hrani i vodi, odnosno u pitanju je kontaktna epidemija.

"Prvi slučajevi su se javili srednim jula i u odnosu na dimaniku širenja reklo bi se da je u pitanju kontaktna epidemija. Imamo 34 registrovana slučaja, najviše u Nerceg Novom i Kotoru, dva slučaja iz Budve, Podgorice i Tivta, ali su bili u vezi sa ove dvije opštine, bilo da su tamo boravili ili radili. Klasteri su vezani, dakle, za te dvije opštine", naglašava Galić.

Pojašnjava da nije neobično da nakon dvije pandemijske godine u kojima je aktivnost drugih virusa bila smanjena, sada nakon popuštanja mjera, dođe do njihove veće aktivnosti, ali za sada pojava ove epidemije nije od posebnog nacionalnog značaja, pa mjere na nivou države nijesu potrebne.

U gradovima gdje dođe do epidemije bitno je preduzeti preventivne mjere zaštite u kolektivnim objektima, školama, domovima za stare...

Galić je objasnio da obolijevanje od hepatitita A može imati blagi tok, a rijetko teži. Obično se bolest dijagnostifikuje nakon hospitalizacije, a simptomi su žuta obojenost kože i sluzokože, febrilnost, slab apetit. Poljedice po zdravlje su vrlo rijetke. Potrebno je, kako je dodao da se po pojavi simptoma i tokom bolesti poštuju preporuke ljekara.

"Što se tiče djece neophodno je da odsustvuju 21 dan iz kolektiva, mora se mirovati, ali ukoliko se pridržamo minimuma mjera, bolest vrlo rijetko može dovesti do komplikacija", objašnjava Galić.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN