• SVE VIJESTI

OPREZ! M:TEL upozorava korisnike da se zaštite od lažne nagradne igre


Kompanija MTEL upozorava korisnike da je u posljednje vrijeme identifikovano nekoliko slučajeva distribucije sadržaja preko sajtova, sa različitih URL adresa korisnicima MTEL-a koji imaju za cilj zloupotrebu ličnih podataka.

Zloupotreba se dešava davanjem ličnih podataka neovlašćenim licima koja imaju za cilj prevaru u kojoj koriste identitet žrtve. Najčešće informacije koje se zloupotrebljavaju su: ime i prezime, datum rođenja, trenutna ili prethodna adresa, brojevi bankovnih računa i slično. Te prevare mogu imati direktan uticaj na lične finansije žrtve, a takođe mogu otežati dalje aktivnosti za koje su potrebni lični identifikacioni dokumenti.

Prevara identiteta predstavlja upotrebu ukradenog identiteta u kriminalnim aktivnostima za dobijanje robe ili usluga obmanom. Prevaranti mogu da koriste podatke žrtve za:

Otvaranje bankovnog računa;
- Dobijanje kreditne kartice, kredita ili druge beneficije;
- Naručivanje robe sa Interneta;
- Zaključivanje ugovora kod različitih provajdera i
- Pribavljanje originalnih dokumenata kao što su pasoši i vozačke dozvole na svoje ime.

Povodom ove nastale situacije i posljedica koje žrtve mogu pretrpjeti, kompanija MTEL upozorava da korisnici u cilju zaštite identiteta ukoliko dobiju neželjenu e-poštu, SMS poruku ili pop-up, koji izgleda kao da je stigao od mobilnog operatora, nikada ne otkrivaju brojeve računa, sigurnosni PIN, adresu registracije kartice i ostale lične podatke. Treba imati na umu da operator nikada neće tražiti vaše lične podatke na taj način! Neophodno je provjeriti URL adresu sa koje se komuniciraju navedene ankete/nagradne igre, da li je u pitanju pouzdani i verifikovani sajt mobilnog operatora (npr. www.mtel.me ili nekog zvaničnog pouzdanog partnera). Ukoliko ste zabrinuti ili sumnjate u izvor reklame/ ankete, MTEL savjetuje da pozovete Korisnički servis MTEL-a na broj 1600 i provjerite da li je u toku neka nagradna igra/ anketa.

Kompanija MTEL vjeruje da će počinioci prevarnih radnji biti uskoro razotkriveni i blokirani za obavljanje daljih aktivnosti ove vrste.

Izvor: MTEL

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN