• SVE VIJESTI

Na festivalu "Minja Subota" nagrada za svih 5 naših predstavnica. "Cvrkutići" iduće sedmice na festivalu "Školjkice"

Dječiji hor "Cvrkutići" na jednom od nastupa - Foto: screenshot Svaštara TV - Herceg Novi YouTube

U čast jednog od najznačajnih stvaralaca za djecu, u saradnji sa Fondacijom „Minja Subota“, u Dečjem kulturnom centru Beograd održan je prvi Festival „Minja Subota“ namijenjen djeci – vokalnim solistima uzrasta od 5 do 14 godina.

Na ovoj prelijepoj manifestaciji svoje predstavnike imao je i Herceg Novi. Naš grad i državu predstavljalo je 5 učesnica a koliko su bile uspješne govori i njihov sjajni plasman. Naime, u velikoj konkurenciji, svih 5 učesnica, inače članica Dječijeg hora "Cvrkutići", osvojile su nagrade u svojim kategorijama i to dva prva, dva druga i jedno treće mjesto i to:

Lena Jakšić, prvo mjesto sa 100 poena,

Jovana Jovičić osvojila prvo mjesto sa 95 poena,

Jelena Vučurović, drugo mjesto sa 87 poena,

Vesna Vučurović, drugo mjesto sa 81 poenom i

Lana Kišić, treće mjesto sa 78 poena,

Selekciona komisija i žiri ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Muzička urednica festivala je Snežana Despotović.

Po riječima Leontine Vukomanović, urednice festivala i pomoćnice direktora za programe Dečjeg kulturnog centra Beograd, festival je nastao kako bi se sačuvalo dragocjeno muzičko naslijeđe koje je Minja Subota stvorio. 

„Cilj festivala je da sačuvamo zaostavštinu istaknutog autora za decu, da podstaknemo decu da pevaju dečje pesme koje poseduju dragocene vaspitne i estetske vrednosti, da negujemo pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano i izborimo se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi“ – istakla je Leontina Vukomanović za Danas.

Završnica festivala i svečana dodjela diploma održaće se na dan rođenja Minje Subote, 8. novembra, u 18 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd. Publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pjesama uz koje su odrastale mnoge generacije.

Naše nagrađene predstavnice, zajedno sa ostalim članovima "Cvrkutića" i muzičkim mentorom i dirigenticom hora Lidijom Ivanović, tako će ovog utorka biti u Beogradu da preuzmu svoje nagrade a odmah zatim produžiti za Novi Sad gdje će učestvovati na Međunarodnom muzičkom festivalu za djecu “Školjkice” inače uvrštenom u kalendar svjetske asocijacije festivala “WAF”. "Školjkice" se održavaju od 2006e godine. Održavaju se 2 polufinalne večeri na kojima nastupaju svi učesnici iz Srbije i iz inostranstva, a na trećoj, finalnoj večeri nastupaju najbolji izvođači iz obije polufinalne večeri. Međunarodni žiri čine renomirani stručnjaci, producenti i direktori festivala iz zemlje i inostranstva. Na ovaj festival su se "Cvrkutići" prijavili sa tri pjesme i sve tri su prošle konkurs i ušle u takmičarsku trku.

Nema sumnje da se i na "Školjkicama" možemo nadati odličnom plasmanu i nagradi, što im od sveg srca želimo, a dobitnicama nagrada na Festivalu "Minja Subota" ujedno iskrene čestitke!

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN