• SVE VIJESTI

Na sistematskom pregledu prvačićima u Hrvatskoj će se mjeriti i holesterol: 'Nije nužno povezan s težinom'


Uz testiranje i uobičajene doktorske preglede iduću generaciju prvačića čeka još jedna pretraga. Mjeriće im se i nivo holesterola u krvi, a kako će izgledati sistematski pregledi i zašto je važno holesterol mjeriti od najranije dobi?

Holesterol koji ne mora biti povezan s prekomjernom težinom. Imaju li ga prvačići - mjeriće se na sistematskom pregledu prije škole.

"Djeci se neće puno toga promijeniti. Djeca idu na vađenje krvi kao i do sada samo se radi dodatna laboratorijska pretraga iz te krvi. Holesterolemija nije nužno povezana s težinom, može je imati i dijete koje nije gojazno jer se radi o genetskoj mutaciji", objašnjava Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i medicinu NZJZ-a Dr. Andija Štampar.

Riječ je o nasljednoj metaboličkoj bolesti. Ako izmjereni nivo holesterola bude visok djeca mogu biti upućena i na dodatne bolničke pretrage, a to je upozorenje i za druge članove njihove porodice.

"Isto tako je važno da će se to odnositi i na njihove roditelje, odnosno izmjeriće holesterol kod doktora obiteljske medicine, ali i na njihovu braću i sestre jer ako se radi o porodičnoj holesterolemiji moguće je da i neko drugi u porodici ima povišene vrijednosti", tvrdi Ivana Pavić Šimetin, zamjenica upravnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj na godinu više od 22 hiljade ljudi umre zbog bolesti srca i krvnih žila. Upravo zato, poručuju stručnjaci, važno je od najranijeg doba mjeriti nivo holesterola u krvi.

"Možemo pretpostaviti da ćemo dijagnostikovati dosta djece koja će biti nositelji te genske mutacije i bit će oboljeli a da to ne znaju i koji bi da se na vrijeme ne otkrije umrli od kardiovaskularnih bolesti daleko daleko prerano", izjavio je Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Sistematski pregledi pa tako i mjerenje holesterola u krvi za upis u osnovnu školu počinju u martu.

"Mislim da je to dobro, nije ništa previše, treba malo više kontrolisati pogotovo s obzirom na to kako se djeca hrane", kazala je Renata Demirov iz Zagreba.

"I za roditelje je bolje da otkriju sada i krenu s pravilnom prehranom nego da ih puste do srednje škole", poručuje Nikolina Šimecki iz Zagreba.

Od oko 35 hiljada prvačića povišen nivo nasljednog kolesterola moglo bi imati njih 100 do 140. Uz rano otkrivanje ključni su pravilna prehrana i fizička aktivnost.

Izvor: danas.hr

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN