• SVE VIJESTI

Svi na protest za bolnicu! "Tajnovito" rješenje ili pravljenje budalama? I zašto građani nemaju podršku?


Nedavno je to rekao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, a jutros i ponovio Luka Đukanović, još jedan funkcioner u Ministarstvu zdravlja gostujući na TV Vijesti: "Za Bolnicu Meljine i Institut se traži dugoročno rješenje. Problemi su kompleksni i ne zavise samo od Vlade... ali ništa se ne može otkrivati zbog "tajnosti podataka"... ", itd, itd, bla, bla, bla, da ne dužimo, ukratko se svodi na to da mi - građani ovog grada o čijoj se sudbini odlučuje - ne možemo ništa znati jer za sad je sve što bi bilo na tragu rješenja - tajna!

I hajde da sad svari nazovemo pravim imenom - pravljenje budalama! Čisto povlačenje za nos i pravljenje budalama svih građana ovog grada, a pogotovo onih koji su nasjeli na bajke o rješenju čarobnim štapićem koja su se tako olako obećavala u predizbornoj kampanji proteklih "revolucionarnih" parlamentarnih izbora.

U ovom trenutku, samo par dana pred istek roka i početka gašenja bolnice, iskreno, ne možemo biti sigurni da je ijedna izgovorena riječ bilo koga iz Vlade istinita. Ne možemo biti sigurni da se rješenje uopšte i traži, iako bi zaista voljeli da griješimo.

Umjesto toga, subjektivno mišljenje, bilo bi da Vlada, ustvari, čeka "prirodno" gašenje bolnice na način da se neisplatom zarada, katastrofalnim uslovima, bolje rečeno neuslovima rada i funkcionisanja, kadar potpuno ospe, jer im je, sasvim razumljivo, odlazak jedina opcija, i bolnica jednostavno sama prestane sa radom. Dakle - podmukli, prećutni pritisak nečinjenjem jer bi to bilo daleko "lakša" opcija nego građanima otvoreno reći - gašenje tad i tad. Pogađate, nebi baš dobro prošlo, zato je ovakva pokvarena, podmukla, bezobrazna metodologija znatno više moguća i izvjesnija.

A tada bi se svi "uhvatili za glau", i onda dramatično izjavljivali nešto poput: "Eto, mi smo sve pokušali, ali nismo mogli... ", "Znate, zakon je...", "Mi ćemo i dalje nastojati...", "Mi ćemo morati...", "Mi ćemo preduzeti sve da novljanima vratimo bolnicu..." ... i niz drugih, ponovo nazovimo stvari pravim imenom - beskorisnih sranja i notornih laži.

I opet, nadamo se da griješimo, ali brzih dana stvarnost će pokazati sve.

A vrijeme nemilosrdno odbrojava. Upravo danas saznajemo da u bolnici nema grijanja, da se crpe posljednje zalihe materijala, da privrednici i dalje, koliko toliko pomažu, da radnici nisu dobili oktobarsku platu, da se pacijenti liječe isključivo u hitnim slučajema čime je i ovako bijedni prihod iz Fonda zdravstva još bijedniji, zatvoreno je i ORL odjeljenje... Dakle, jasno je i vrapcima na grani - čini se sve da se bolnica konačno gurne preko ruba provalije a za sobom ubrzo povuče i Institut.

I dok je za petak zakazan novi protest blokade GP Debeli brijeg, na kojem se mora biti, potonja je ura još i da se zapitamo da li je miran protest dovoljan? Sve je sigurnije da - nije. Očigledno je da mora biti još masovniji i radikalniji. Očigledno je da se moraju blokirati sva tri granična prelaza i to znatno duže, možda i na smjene. 

Što je najvažnije - svi se trebaju uključiti jer ovo više nije pasivno pitanje kojeg se nekog može a i ne mora ticati. Svakom bi moralo već odavno biti jasno da se zdravlje tiče svih nas podjednako a ne "tamo nekog drugog". 

I zato je zaista nejasno, a bode i oči, zašto se do sada u javnom pozivanju građana na proteste, podršci bolnici i gradu, kao i prisustvu protestima nisu aktivno uključili redom - javne ličnosti i poznati novljani, NVO sektor (čast rijetkim izuzecima koji redovno pozivaju na protest), privrednici (od kojih doduše neki pomažu samoj bolnici), crkva i sveštenici koji su prije nekoliko godina vrlo aktivno animirali brojne građane zbog svojih i političkih interesa, sportisti ponikli u ovom gradu i otisnuti u svijet, kao i mnogi drugi koji, deklarativno, vole Novi i brinu za njega. Za sve njih pitanje - zašto ćutite? Potrebni ste i gradu i bolnici u koju svi vi koji sada ćutite, možete završiti iz bilo kog razloga.

Ovaj grad preklinje za pomoć, javnu, glasnu, otvorenu i snažnu, jer građani, uprkos, za divno čudo, jedinstvu u Opštini, ne mogu sami i neophodna im je jača podrška i zajedništvo.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN