• SVE VIJESTI

Tora - simbol je našeg grada, ali da li znate njenu istoriju?

Foto: Hercegnovska svaštara

Da li volite sat kule? Da li vam zagolicaju maštu svojim tajanstvenim izgledom? Jedna od takvih kula je Sat kula ili Sahat kula u Herceg Novom. Tajanstvena, visoka, precizna, divna, karakterna Tora (kako je naziva lokalno stanovništvo), postala je simbol Herceg Novog.

Ko je i kada izgradio Sat kulu? Prvobitno je na mjestu sadašnje kule postojala zapadna kapija grada sa odbrambenom kulom, koji su nastali istovremeno kada i gradske zidine koje povezuju tvrđave Forte Mare i Kanli kulu.

Ne zna se pouzdano godina kada su nastala zapadna vrata i stara odbrambena kula. O tome svjedoči zapis na arapskom jeziku, koji se nalazi lijevo od gradskih vrata. Na njemu piše “ Ovu jaku kulu, po naredbi sultana Mahmuda, podiže 1667. godine Mustafa aga, poslužitelj u sultanovoj džamiji”.

Bez sumnje, Turci su izgradili odbrambene zidove i zapadnu kapiju. Vladali su 205 godina Herceg Novim (od 1482. do 1687.). Bez obzira što je u arapskom ispisu navedena 1667. godina, neki istraživači vjeruju da je to godina obnove zapadnih vrata i odbrambene kule (nakon razornog zemljotresa), a da je izgradnja slijedila negdje u periodu od 1551. do 1667, ali se pouzdano ne zna kada tačno.

tekst se nastavlja... 

Umjetnik Fedor Karačaj - Herceg Novi 1837 - Foto: Wikipedia

Na slici vidimo umjetničko djelo, koje jasno prikazuje izgled Herceg Novog u prvoj polovini XIX vijeka. Kao što možete primjetiti, kula sa satom u to vrijeme još nije postojala, već samo zapadna kapija i niska odbrambena kula. Lijevo od ulaza u grad, isticala se Potkovičasta kula ili Golubijerna, kako je naziva lokalno stanovništvo.

Današnja sat kula potiče iz druge polovine XIX vijeka (1856.) iz perioda vladavine Austrije. Prepoznatljiv oblik i izgled kule izdvojili su je iz okruženja. Sat kula je preuzela dominantnost nad okruženjem i postala je simbol grada.

U to vrijeme odbrambeni i fortifikacioni karakter kule i zidina je gubio na značaju, dok je na značaju dobijala estetika i praktična primjena kule, zbog čega je izgrađena lijepa Sat kula, koja će koristiti građanima i posjetiocima grada.

Stepenište ispod Sat kule je takođe iz novije istorije. Napravljeno je neposredno pred početak II svjetskog rata (1938). Tada je grad stepenica dobio dodatne skale i prepoznatljivije stepenice ispod simbola grada.

Dodatni program tokom ljetnje sezone je uvođenje gradske straže, koja svako veče čuva ulaz u stari grad, uz smjenu straže na svakih pola sata.

Izvor: sharemontenegro.me

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN