• SVE VIJESTI

U 2023 kao depresivan grad bez proslave - 3 prijedloga kako smo mogli daleko bolje ući u Novu godinu


Odbrojavamo sitno, praznici su počeli, sve je u duhu slavlja, grad vrvi životom i prazničnim raspoloženjem, sve šljašti i sija... prc... ali u nekom drugom mjestu - ne u Herceg Novom, uprkos tome što se tako nastoji predstaviti.

Istini za volju situacija u kojoj se nalazimo i nije baš takva da bi se euforično čekala nova godina jer, dobro i provjereno znamo, da nam je iz godine u godinu - sve gore i da su čestitke postale samo floskule a očekivanja i optimizam skoro potpuno neutemeljeni. I tako je pogotovo u Herceg Novom koji pored globalne gabule na leđima nosi dodatni težak balast neizvjesnosti i brige šta će biti sa bolnicom Meljine i Institutom Igalo uprkos najnovijim pokazateljima da će sve biti rješeno u korist građana ovog grada.

Da, složičemo se slika i stanje su i više nego depresivni i mnogima baš i nije do slavlja iz raznoraznih razloga - svako ima svoj, ali da li se baš toliko moramo gurati u još depresivnije stanje i sami sebe i svoj grad lišiti makar nekoliko dana šarenila i pozitivne energije prijeko nam svima potrebne?

Svako ko prolazi gradom ovih predprazničnih dana, pogotovo popodne nakon zatvaranja banaka i institucija, vidi samo izblijedjelost otrcanih i ponekih dekoracija od kojih se neke i ne skidaju preko cijele godine, a jedan dio lampica, na primjer u Igalu, više i ne radi. Još otužnije izgleda obrazloženje nadležnih da se neće posebno ukrašavati za praznike već se dekoracija ujedno prilagođava predstojećem prazniku mimoze... (tako bi nekako ukratko zvučalo, izvinjavam se ao citat nije potpuno precizan). Niko ne kaže da bi se trebale bacati grdne pare za novogodišnju dekoraciju, ali otaljavanje "novogodišnjeg" kićenja grada "mimoza" ukrasima - moramo se složiti - totalno je bezveze. 

Zato, hajdemo jedan predlog, tj Prjedlog 1 - malo uključite i pozovite građane da dekoraciju, na primjer sami izrade od čega god imaju, bez kupovanja materijala - i eto rješenja. Zatim se moglo organizovati zajedničko kićenje izrađenim dekoracijama makar glavnog trga i - eto svima makar malo pozitivne energije, zajedništva, prazničnog duha i zabave.

Sa druge strane podsjetimo i na očiglednu činjenicu - Praznik mimoze nije i nikad neće biti nova godina, zato - Prijedlog 2- u praznik uvrstite "novsku novu godinu" - ulazak u novi proljećni period kada se sve budi i počinje nakon tmurne zime, obilježavanje kraja tmurnog januara, koja će se "slaviti" upravo blizu ili u okviru Praznika mimoze, na primjer 1. ili 15. februara i - eto jedinstvenog potpuno novskog događaja. Novi grad sa dvije nove godine - jedna prava a jedna u ritmu grada i vezana sa Praznikom mimoze, puna simbolike.

Za pohvalu je i odluka opštine da se za praznike pomogne najugroženijim porodicama i da se na to preusmjere sredstva. Doduše, više će se isprsiti novski privrednici koji će donirati pakete, ili upravo završena humanitarna akcija Volonterskog centra i slične, ali ovog puta u duhu praznika, nećemo "tjerati mak na konac", zato, kako god, pohvalno je.

Ono što ipak nije pohvalno je i da se nije organizovala baš nikakva novogodišnja javna proslava a tu dolazimo i do - Prijedlog 3 - Sa 10-ak novskih ugostitelja, kojih pritom ne treba oderati jer to zaista ne bi trebalo gledati kroz novac, moglo se na trgu postaviti desetak istih, natkrivenih i prigodno ukrašenih kućica sa kuvanim vinom, kobasicama, grickalicama, (poput onih u Portonovom) i angažovati par lokalnih bendova koji će svirati isključivo praznične novogodišnje pjesme, u ponoć ispaliti vatromet, proćaskati pa i upoznati se međusobno kao sugrađani, i otići kućama u dobrom raspoloženju u prvim satima nove godine. Tako skromno, a tako lijepo - bez pompe i bacanja para. Umjesto toga, mnogi će biti prisiljen da u toplini svog doma Novu godinu dočekaju uz otrcane novogodišnje TV programe od kojih se ne zna koji je od kojeg gori.

Sa druge strane posmatrano, veliki javni dočeci imaju i ekonomskog aspekta. Ovakvi gore navedeni prijedlozi iziskuju najmanja moguća sredstva i namijenjeni su jedino novljanima ali, javni - pompezni dočeci sa velikim zvijezdama i višednevnim trajanjem i pratećim programima, naravno pod uslovom da se kvalitetno osmisle i urade, mogu donijeti, a to im je i namjena, finansijsku isplativost - kako gradu, tako i ugostiteljima, privatnim izdavačima smještaja, hotelima i u konačnom - produžetku sezone.

Ako već gradski rukovodioci, umjesto toga smatraju da se ne možemo i ne trebamo takmičiti u privlačenju turista makar na 3-4 dana sa, na primjer, Budvom, i to je legitimno pravo, možda i racionalno, možda i pogrešno - kako ko posmatra, ali to ipak ne znači da se treba otići u toliko drugačiju krajnost da se grad, uprkos trudu privatnika da okite svoje lokale, potpuno odrekne bilo kakve javne proslave.

I, da, znamo, sada ide ono "niko narodu nikad nije ugodio...", "ne valja kad ima proslave, ne valja kad nema..." i slične, ali proslava Nove godine ipak nije samo puka proslava, koliko god mnogi tvrde da jeste i da je nepotrebna. Ne, to je simbolika. Simbol novog početka, novi pokušaj ostavljanja iza sebe svega ružnog i negativnog, novo buđenje nadanja, otvaranje novih mogućnosti, okretanja jednima ka drugima, simbol pomirenja, pružanje ruke i zagrljaja onom kome se čestita, upućivanje osmijeha, optimizma i pozitivne enegrije nekome koga možda i ne poznajete i znate ga tek iz viđenja... I ne mora to biti "najluđa noć", ali zaista ne mora biti ni ovoliko depresivna... dovoljno je samo da bude drugačija od preostalih noći u godini - normalna, vesela, ljudska... Za to nam ustvari tako malo treba, jedino je pitanje da li želimo. A Vi, imate li još neki prijedlog?

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN