• SVE VIJESTI

(VIDEO) Dogodine u Kotoru, upokojeni grade


I u momentima dok su vitezovi kockastog stola mlatili praznu slamu o "zdravstvenom turizmu" (kako to smiješno zvuči) u veoma ugodnom ambijentu rezorta Lazure u Meljinama i riješili jedno veliko - ništa, osvježeni "reformatori" države su iz još udobnijih fotelja u Podgorici ovom gradu, prije svega njegovim građanima a povrh svega glasačima zabili nož, da ne kažemo muški polni organ, od pozadi i najavili nastavak tenderskog postupka za prodaju Instituta dok se za rješenjem pitanja bolnice, razumije se, "uveliko traga" u skladu sa zakonom.

A rezultat tih "genijalnih" potraga za rješenjem pokazaće se već od 1 januara. Biće to istoriski uspjeh našeg grada a pogotovo Vlade Crne Gore nezabilježen u dosadašnjoj modernoj istoriji Evrope i svijeta - Herceg Novi će krenuti sigurnim koracima ka zadnjoj fazi sopstvene propasti jer će radnici bolnice Meljine, pod podmuklom prisilom države koja tako revolucionarno ne čini ništa, ugasiti bolnicu. 

Do tog poteza za koji u svakoj prilici treba naglasiti da oni - radnici bolnice - nisu krivi niti su ičime tome doprinijeli, odbrojavamo sitno, dane, a uskoro i sate, a Vi, dragi građani, za to vrijeme samo brinite i dalje o "sudbonosnim pitanjima" poput zakona o predsjedniku, Ustavnom sudu, raznim Medenicama brinite o popisu, statusu crkve, izborima i padovima Vlade i ministara, prebrojavajte se na srbe i crnogorce, brinite i o drugim igrama prijestolja i spokojni, bolje rečeno upokojeni, čekajte prvi dan nove godine i zaključana vrata bolnice Meljine koja će zaključati njeni sopstveni radnici, opet ističemo, s debelim razlogom ogorčeni jer ih Vlada vuče za nos i sistematski prisiljava da to sami urade.

Najavljuju radnici i protest na kružnom toku, bez građana i lokalne samouprave, i opet s razlogom. S debelim razlogom ljuti i revoltirani jer ih država otvoreno pravi budalama na riječima tražeći rješenje a na djelima rješenja ni na vidiku. I trebaju biti ljuti jer spašavaju živote u uslovima nedostojnim čovjeka, a Vlada Crne Gore, naravno podmuklo, svojim upornim nečinjenjem ničega "prebacuje krivicu" na njih i očigledno prisiljava na ovaj postupak.

I dok njima - radnicima bolnice treba skinuti kapu do poda što su i ovoliko izdržali i što su i dalje uporni, ne odustaju i najčvršća su odbrana ove institucije, toliko nas, građane ovog grada treba biti sramota. Najprije  sramota jer umjesto da bude masovniji, na drugom protestu - blokadi gp Debeli brijeg, građana je bilo - manje.

tekst se nastavlja...


Našu glupost i sramnu lijenjost u podršci bolnici, na primjer, dokazuje i prosta matematika. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011, ovaj grad ima 30-ak hiljada građana. Procjene su da trenutno ima 27 hiljada a na zadnjem protestu nije bilo više od par stotina ljudi uprkos tome što je i ovaj protest organizovala Opština. Dakle, lijenjost jer se samo traže izgovori ne izlaska na protest poput "radni dan" "ružno vrijeme" "ništa nećemo promijeniti" i slični, a glupost i zalupanost trivijalnostima i političkim bacanjima prašine u oči je već gore navedena. Razumije se, na hiljade građana opravdano nije moglo prisustvovati, ali je garantovano bar 2-3 hiljade, neka bude 10% i to kako moglo, no o podršci nešto više u jednom od narednih blogova. 

Šta još treba da potrefi ovaj grad, preciznije njegove građane da bi se trgli? Ako čak ni sve izvjesniji gubitak bolnice i Instituta ne može da nas trgne i ulije snagu za borbu onda smo, ustvari, zaslužili sve, čak i gore od ovog što nam se dešava. O lažnoj ljubavi i lokal patriotizmu prema svom gradu iskazanom po fejsbucima ili medijima ali i političkim teatralnim nastupima suvišno je trošiti riječi a opis svega može biti samo vulgaran.

I, par savjeta, od 1. januara nemojte da vas kolpa infarkt uslijed skupštinskog prenosa ili, ne daj Bože, ako vaš politički idol i stranka izgube neke izbore, ili ako kojim slučajem ispliva neka afera u crkvi... jer ako vas pukne infarkt, dokazano je, za spas je presudan prvi sat. Tokom tog prvog sata u Meljinama ste već mogli biti spašeni a do Kotora nećete ni stići, izdahnućete negdje na putu kroz našu lijepu Boku a onda budite upokojeni kao što ste sad za života misleći - neće mene. E pa hoće, hoće i to već od nove godine.

Takođe, tokom proslave i iščekivanja jedne od najvećih tragedija ovog grada vodite računa i o petardama. Neka pucaju glasno ali pazite na prstiće jer vam ih tokom novogodišnje, ali i božićne noći, nikog neće biti da vam ih zakrpi.

Pazimo posebno na svoje fizičko zdravlje, ako smo već skoro potpuno ostali bez psihičkog, jer, kako je izgledno, dogodine u Kotoru - pa ko preživi.

Nesretna nam 2023...

Autor: Hercegnovska svaštara 

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN