• SVE VIJESTI

Jesmo li prevareni? Sprema li se podmuklo „gašenje“ bolnice Meljine! Skoro pola radnika bez posla?


Šta treba da znači jutrošnji oglas u Pobjedi u kojem Opšta Bolnica Kotor u roku od tri dana traži dostavljanje prijava za slobodna radna mjesta u Bolnici Meljine? S velikim razlogom ova informacija šokirala je najprije 150 zaposlenih u bolnici Meljine a odmah i građane ovog grada. 
Jedino objašnjenje koje se u prvi mah nameće je podmukli postupak za konačno gašenje bolnice.

Iskreno se nadamo da griješimo, ali kako objasniti činjenicu da bi, prema ovome, oko pola radnika u startu ostalo bez posla a dobro znamo da je svaki zaposleni trenutno u bolnici prijeko potreban za njeno funkcionisanje.

Ulaskom u sistem javnog zdravstva, samim tim, bi se pored trenutno zaposlenih, moralo primiti još radnika umjesto da se kadar smanjuje što jasno govori o namjeri "satiranja" bolnice Meljine a dokaz koji govori u prilog tome je i sami oglas po kojem se, između ostalog, podmuklo gasi porodilište jer, oglas ne predviđa pedijatrijske sestre a traži se samo jedan ginekolog. Dalje, uništava se i laboratorija jer se traže samo 4 laboratorijska tehničara, dok se za čitavu bolnicu oglašava potreba za samo 18 medicinskih tehničara. Za hiruško odjeljenje "smatraju da treba" samo dva hirurga... itd.

Čija je ovo sramna odluka - za sada se ne zna isto kao što je pod velom tajni da li je ovo sve možda pod okriljem Vlade zabijanje noža u leđa i podmukla prevara svih građana ovog grada? No, nažalost, ono što se nakon ovoga može predpostaviti je da se od gašenja bolnice, u stvari - ne odustaje. Jedino se traži modalitet kako da se to što podmuklije i "čistije" uradi jer, ako bi se ovakav "oglas" obistinio to bi definitivno značio kraj bolnice.

Podsjećanja radi, bolnica bi trebalo, po odluci Vlade, da do kraja mjeseca postane dio javnog zdravstva Crne Gore, kojom bi privremeno trebala da upravlja Bolnica Kotor i samim tim da opstane, radi normalno i u punom kapacitetu pruža sve zdravstvene usluge građanima. Ali nakon ovog zaista se ne možemo oteti utisku da se radi o podmukloj prevari i čistoj laži i obmani svih radnika i građana ovog grada.

Naravno, sada očekujemo obrazloženja najprije iz bolnice Kotor, zatim iz ministarstva zdravlja i "nazovi" Vlade Crne Gore koja će se, uvjereni smo, zasnivati na muljanju i zakonskim utemeljenjima i obavezama i "uvjerravanju" da će sve biti u redu i da niko neće ostati bez posla a bolnica će opstati po planu... bla, bla, bla... Bukvalno, kao da ih već možemo čuti kakko mlate otrcanim floskulama i prozirim lažima.

Što je daleko bitnije - očekujemo, najblaže rečeno, žestoku i jako glasnu, pa i drsku reakciju gradskih otaca.

I povrh svega, koja i kakva reakcija će biti naša - građanska reakcija?

Tokom dana je i najavljen protest radnika bolnice 27. januara, ali, to je kako trenutno stvari stoje, tek početak novog kruga borbe. Opet je sve na nama a odustajanja, zna se - ne smije biti!

Autor Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN