• SVE VIJESTI

Preko IPA projekta, Služba zaštite i spašavanja dobila najsavremeniju opremu


Hercegnovska Služba zaštite i spašavanja postala je regionalni komunikacioni centar za krizne situacije, zahvaljujući savremonoj opremi koju je dobila u okviru IPA projekta „Flood And Fire“, koji je realizovan u saradnji sa opštinama Konavle (RH), Ravno i Trebinje (BiH).

Vrijednost projekta koji je trajao tri godine, a završen krajem prošle godine, je preko milion i 800.000 eura.

Od toga je oko 560.000 eura došlo u Herceg Novi, kroz opremu, edukacije, vježbe, snimanje filma i rad na promocji  projekta.

Čista vrijednost opreme koju su dobili hercegnovski vatrogasci iznosi 350.000 eura, kaže projekt menažer Jovan Subotić.

„Naša Služba zaštite i spašavanja dobila je navalno vatrogasno vozilo, zatim ATV vozilo, odnosno četvorotočkaš koji je pogodan za sve terene, prikolicu, čamac sa motorom za spašavanje na vodi, dobila je standarne  pumpe, potopne i plutajuće pumpe, 35 setova vatrogasnih odijela za šumske požare, koji sadrže kompletnu opremu: kabanice, jakne, odijela, šlemove, rukavice, pet setova po dva voki tokija i opremili smo kompletan Centar  za brze reakcije koji je sada Regionalni komunikacioni centar. Od opreme za centar tu su tri kompjutera, dva lap-topa, telefon, velika platforma za praćenje situacije na terenu, dva drona... Od ušteda na samom projektu kupili smo savremene mobilne razvalne alate, koji se mogu koristiti na nepristupačnim terenima. Sve skupa preko.350 000 eura“, kazao je  Subotić za Radio Crne Gore.

Tokom projekta uspostavljena je izuzetna saradnja sa partnerima na projektu iz susjednih opština Konavle i Trebinje i sa opštinom Ravno, a održana je i spektakularna zajednička vježba koja je pokazala veliku spremnost  i posvećenost svih pripadnika koji su učestvovali.

„Obuka za dronove je specifična, jer su to sofisticirani uređaji vrijednosti oko 7.000 eura, pa je za sada manji broj pripadnika obučen da barata njima, a u narednom periodu će se obučiti još nekoliko pripadnika Službe zaštite, kako bi svaka smjena imala obučenog spasioca za rad sa dronom. Kada budu u punoj upitrebi, ti dronovi će biti od izuzetne važnosti i u situacijama kada se traga za izgubljenim licima, poput nedavne tragične situacije kada  su talasi povukli dječaka u uzburkano more“, istakao je Subotić.

Važno je naglasiti da ovaj projekat i oprema koja je nabavljena nije namijenjena samo Herceg Novom već će kroz saradnju koja je i do sada postojala biti dostupna i ostalim službama zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Saradnja sa kolegama iz četiri partnerske opštine je bila izuzetna tokom rada na projektu koji je svim opštinama donio izuzetno vrijednu opremu, a ne manje važni su i kontakti i ostavrena prijateljstva.

U vrijeme sve  većih klimatskih promjena i sve češćih požara i poplava koji ne znaju za granice, građani u pograničnom području ipak mogu biti spokojni, jer su službe zaštite dobro opremljene i spremne da brzo raeguju.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN