• SVE VIJESTI

Umro je Zoran Kalezić


Legenda narodne muzike Zoran Kalezić preminuo je u 72. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Kalezić je rođen 1. februara 1950. godine u Danilovgradu.

Prve muzičke korake pravi već od desete godine kada je kao talentovano dijete pjevao i glumio na školskim priredbama.

“Njegov otac Dragiša, bivši glavni urednik Radio Titograda, nikako nije volio da se njegov sin bavi tim ‘neozbiljnim zanimanjem’. pa ga je uputio da uči srednju tehničku školu s nadom da će jednog dana završiti fakultet. Poslušni i lijepo odgojeni sin predano je učio, ali ni pjevanje nije zaboravio. Potajno se upisao u KUD ‘Budo Tomović’ i pjevao je na njihovim amaterskim priredbama. Prelazak u Beograd omogućio mu je da počne sa snimanjem ploča i postigne svoje najveće uspjehe”, navodi se u saopštenju Croatia recordsa.

Njegov karakteristični promukli glas, sjetne pjesme, kao i tekstovi za najširu publiku, donijeli su mu veliku popularnost.

Prvi solo nastup ima na “Beogradskom proleću”, gdje učestvuje pored Dragana Stojnića, Predraga Cuneta Gojkovića, Dušana Jakšića i drugih.

Zatim se nižu nastupi i nagrade na festivalima: 1971. Prva nagrada na festivalu zabavne pjesme “Crna Gora 71” za pjesmu “Zbog đevojke Crnogorke”, 1973. Prva nagrada na festivalu “Akordi Kosova” za autorsku pjesmu “Vratiću se majko” za tekst i kompoziciju; 1978. Prva nagrada na festivalu “Ilidža 78” za pjesmu “Jednoj ženi koje nema više” čiji je autor i koju je posvetio Silvani Armenulić; pobjeda na Međunarodnom festivalu “Mesam”, pjevač godine i pjesma godine “Moj dobri anđele”…

Osim mnogobrojnih nagrada koje je Zoran Kalezić osvajao od samih početka karijere, važno je istaći drugu nagradu na festivalu narodne muzike u Parizu, podsjetili su iz izdavačke kuće Croatia records.

Vlasnik je estradne nagrade Srbije i nosilac statusa istaknutog umjetnika Jugoslavije. Rijetki su pjevači koji su prodali više od 20 miliona nosača zvuka, a Zoran Kalezić je jedan od njih.

Obilježio je crnogorsku kulturu tradicionalnim pjesmama, a neke od njih je i sam komponovao.

Povodom obilježavanja 50 godina bavljenja muzikom pripremio je dvostruki CD pod naslovom “Pedeset godina života sa muzikom” od kojih je jedan solistički koncert uživo “Kotrlja se život”, a na drugom je pet novih pjesama na tekstove istaknutih crnogorskih pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića, Dragana Radulovića i Vitomira Vita Nikolića.

U ediciji 50 originalnih hitova, na ovom trostrukom CD-u objavljene su samo neke od najvoljenijih i najpopularnijih pjesama Zorana Kalezića koje će se zauvijek slušati.

Prošle godine mu je prijatelj Šukrija Žuti Serhatlić uručio Priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji muzičke umjetnosti Crne Gore, u ime PAM-a, dok je od kuće iz koje je ponikao – Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” (nekadašnji Dom omladine) dobio Zahvalnicu za veliki doprinos razvoju ansambla i očuvanju tradicije Podgorice i Crne Gore.

Tom prilikom pjevačica Tanja Šeter, u ime Estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore, uručila mu je Nagradu za životno djelo, za izuzetne zasluge postignute u muzičkom stvaralaštvu Crne Gore.

Prošle godine objavio je posljednji album “Spomenar”.

Izvor: CDM

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN