• SVE VIJESTI

(VIDEO) Više od 2.300 žrtava niza razornih potresa u Turskoj. Spasioci iz CG večeras kreću u Tursku


Katastrofalan zemljotres pogodio je rano jutros Tursku i Siriju. 
Razmjeri uništenja su enormi. Niko ne zna koliko je još ljudi ostalo zarobljeno ispod srušenih zgrada. Uslijed potresa, ponegdje su se urušile čitave stambene zgrade, pa i dijelovi gradskih četvrti. -javlja Jutarnji list.

Epicentar potresa jačine 7,8 bio je u Gaziantepu na jugu Turske, a dogodio se u 1:17 ujutro po lokalnom vrememu. U 10:24 EMSC je objavio da je Tursku pogodio još jedan razorni potres jačine gotovo identične prvom -  7,7 po Richteru. Do sada je potvrđeno, kako piše zagrebački Jutarnji list, Najmanje 2300 poginulih u Turskoj i Siriji.

Tlo stalno podrhtava a zabilježeno je još najmanje 42 naknadna potresa

Osjetio se u 10 turskih pokrajina kao i u Siriji, Izraelu, Palestini, Iraku, Grčkoj, Egiptu, na Kipru i u Libanonu

Turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan potvrdio je da je uništeno 2818 zgrada.

tekst se nastavlja...

Prema podacima EMSC-a, Tursku je pogodilo još najmanje 20 snažnijih zemljotresa inteziteta većeg od 5.0 Richtera do ovog momenta.

Italija je tokom prijepodneva izdala upozorenje na mogućnost cunamija ali ga je nedugo potom povukla. Ipak, nekoliko sati nakon potresa, cunami je pogodio obalu Turske i Sirije.

Prema informacijama kojima za sada raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova, u razornom zemljotresu u Republici Turskoj, nema poginulih, niti povrijeđenih crnogorskih građana, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

“Ambasada Crne Gore u Ankari, kao i Generalni Konzulat u Istanbulu prate situaciju i u kontaktu su sa našim građanima i nadležnim organima u Republici Turskoj”, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Generalni konzulat Crne Gore u Republici Turskoj, kako su navli, ostaje na raspolaganju crnogorskim građanima u toj zemlji.

Generalni konzulat Crne Gore u Istanbulu:

Tel: +90 212 278 00 07
Fax: +90 212 278 00 08

Više od 600 osoba poginulo je u katastrofalnom zemljotresu od 7,4 stepeni po Rihteru u Turskoj i Siriji. 

Pomoć Turskoj najavljena je a već i pristiže iz cijelog svijeta. Pomoć u ljudstvu stiže i iz Crne Gore. Kako pišu Vijesti, ekipa vatrogascaca spasilaca iz Podgorice, Kotora i Nikšića večeras u 20.30 časova kreće za Tursku.

"Grad Kotor je pobratim sa turskim Gaziantepom, pa su komandir kotorske Službe zaštite i spasavanja Maksim Mandić, i predsjednik Opštine Vladimir Jokić organizovali da večeras grupa spasilaca krene za Tursku. Odazvali smo se njihovom pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih opština tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres", kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Najiskusnije spasilačke ekipe Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, na čelu sa komandirom, pridružiće se kolegama u Turskoj, a u cilju saniranja posljedica razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, saopšteno je iz Glavnog grada.

Izvor: EMSC / Jutarnji list  / Vijesti / RTCG /YouTube

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN