• SVE VIJESTI

Naše najbolje ovogodišnje fešte - Karneval "Vasilije" i Institutska urnebesna tragedija


Ovog 17. februara nešto prije 21 čas je naš gradonačelnik simbolično predao ključeve grada kapu od festivala čime su maškare za vrijeme trajanja Praznika mimoze "preuzele vlast". Maškare su doduše na vlasti i na lokalu i u državi već više od 30 godina ali - nisu nimalo ni smiješne ni zabavne. Naprotiv, ključeve naših života imaju tužni, pohlepni klovnovi koji nam priređuju takve fešte da ih se ni Hičkok nebi posramio.

I tako smo tu noć, već par sati nakon "predaje ključeva", odmah počeli jednu pravu morsku feštu - prekid trajektnog saobraćaja. Ah kakva fešta! Pogotovo za sve naše goste došle na zvaničnu feštu zvanu Praznik mimoze iz ostatka Crne Gore. A fešta tek počinje, to nije ni približno sve! Pravi šou nastavio se odmah ujutro sa glavnom maskotom - trajektom Vasilijem. Neko je tako išao na berbu mimoze u Baošiće a neko na još zabavniju manifestaciju - prevozom novim trajektom starim samo blizu pola vijeka. 

Najveseliji period maskota nam je priredila radnim danima nekome prilikom polaska na posao, nekome u školu, a pravi šou uslijediće čim počnu bilo kakve veće gužve, jer normalno, svi žele, ili pak moraju na feštu. 

Fešta se počela širiti našom milom Bokom. Pravo karnevalsko raspoloženje već je uveliko zavladalo putevima i ulicama Novog, Kotora i Tivta pogotovo kad su učešća uzeli malo veći feštađuni sa kamionima i autobusima. I svi već sada imamo neopisivu želju da se provozamo našom limenom mskotom, tim starim zafrkantom koji je odmah slijedeće jutro napravio pravu škercu i zaglavio rampu pa se sit našalio sa nekoliko feštađuna koji su mu rampu rukama spuštali. 

Tim više, onako iz želuca, jer je taj šou besplatan, doduše prividno, jer nećete platiti kartu zato što ste već sigurno masno, a da to i ne znate, platili njegov zakup i gorivo i održavanje i proviziju... i sve već unaprijed, ali ne mari, sve je ionako fešta!

Razumije se, uopšte ne bi bilo ni fer ni korektno da ne pomenemo i ostale fešte koje su nam tako lijepo organizovali naš "svježi" organizacioni odbor sa sjedištem u Podgorici i ispostavom u Herceg Novom.

Svakako jedna od najbitnijih je fešta u Institutu Igalo koja traje već duže vremena. Mislite na maskembal? Hahahaa... ma dajte, ne budite amateri, to je već takav zastareli kliše. Neee, mislimo na feštu u kojoj su glavni akteri svi radnici Instituta. 

Da, to su prave fešte i to svakodnevne a zovu se - protesti. Toliko su zabavne da se prosto o njima skoro ne smije ni govoriti na sva zvona onoliko koliko zaslužuju jer izazivaju toliku navalu emocija da Vam se bukvalno podignu i želudac i stomak, pocrvenite u licu kao čili-paprika a para vam počne šuštati iz ušiju. 

Šta reći o toj manifestaciji koju su tako maestralno izrežirali pajaci i njihove lutke na koncu - Radnicima koji su bez plate već 3 mjeseca, ogorčeni s debelim razlogom, firma u kojoj rade nudi da za predstavu zvanu maskembal, rade - honorarno. Dakle, firma im ne daje platu ali bi ih platila to veče (da Vas ne zamajavamo sada pitanjima popit odakle sad lova i sličnim). I sad kažite pa ima li ovakve lude fešte igdje na svijet bijeli? Pa naravno da nema! Ova naša se riječima opisat ne može! 

Za opis ovakve vrhunske fešte mogu se upotrijebiti jedino polni organi, seksualne kombinatorike po spiskovima i slično tako da ne bismo dalje opisivali. Ali, kako kažu u reklamama kada vam žele uvaliti neki bezvezni proizvod, ni to nije sve. 

Naši feštađuni u Institutu odbili su tu malu igricu sa honorarom i usluživanjem na tim, za razliku od ovih, bezveznih feštica Praznika mimoze, jer i nije baš nešto zabavna. Mnogo se više zabavljaju na magistrali šaleći se i družeći se sa vozačima kada šetaju preko pješačkog prelaza tražeći svoja prava. A željni dobre zabave i na krilima iste, riješili su i da sa ovom izuzetnom feštom, jedinstvenom u civilizovanom svijetu, upoznaju i sve naše goste, pa i naše susjede Hrvate, jer ovakva fešta to i te kako zaslužuje. 

Ma baš su zabavni zar ne, toliko da vam prosto podivlja adrenalin od razloga njihovih nastupanja i probudi Vam se neopisiva želja da imate strastveni seks sa majkom, sestrom, možda ocem ili bratom, kako ko po volji, od reditelja ovog izuzetnog showa, a uz to i da se sa tim tako (gorko)slatkim pajacima i lutkama na koncu poigrate sa motkom umazanom otpadom iz kanalizacije pa da se baš svi zajedno iz stomaka i želuca izfeštate sa njima dok ne pukne.

I imamo mi još fešta, ne brinite, fešta se ovdje u našem gradu uveliko već više od 3 decenije. Sjetimo se samo maestralne fešte kojoj nije ravna ni ona u Riju - HTP "Boka" se zvala, a još ona koja se zvala "Mješovito", pa onda ona jedinstvena za koju nam je priznanje odala i bez teksta ostala čak i Evropska Unija, a koja se, makar za sada, malo stišala a obično je zovemo Bolnica Meljine. 

A tek onih manjih što imamo poput šetališta, gondola, asfaltiranja, mikser-garancija, kadrovskih rješenja i uhljebljivanja, igre namještaljki bez granica, matematičkih i drugih kalkulacija... Pa fino rekosmo, nama je fešta svaki dan. 

E sad, druga je priča što nam sve te fešte i te kako prisjednu i preskupo, tačnije naše milione koštaju. Druga je priča što su sve te fešte ustvari jedna velika urnebesna tragedija. Druga je priča što smo mi ti koji su postavili reditelje tih fešta - klovnove, pajace i lutke na koncu potpuno nesposobne da feštu kreiraju na makar malo zadovoljstva učesnika i publike. 

A u svemu tome opet nam dolazi nova fešta, ona redovna na svakih 4 godine a zove se - predsjednički izbori, a i ona vanredna - parlamentarni izbori, jer - fešte nikad dosta. Što je najgore mnogi feštađuni će opet željni lude, perverzne zabave i jahanja, tih dana pohrliti u prvim jutarnjim satima na mjesta gdje se dijele ulaznice za novu turu showa na kojima samo treba zaokružiti u čijem showu žele učestvovati naredne 4 godine. Brže-bolje feštađuni će odabrati nekog novog klovna, klovnove ili pajace koji će nam režirati fešte. 

A najtragičnije u svemu je što smo svi mi učesnici i publika u fešti zvanoj - ludilo. Jesmo li dosta feštali? Bilo bi vakat da malo počinemo, ne valja nam ovoliko feštat, nije zdravo za pamet, a i nekako uvijek previše zažalimo na kraju... a kraja ni na pomolu...

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN