• SVE VIJESTI

Od Venecije do Las Vegasa: Unikatne venecijanske maske iz Skadra za cijeli svijet


Pred Uskršnji post, karnevali su ove godine održani u punom sjaju, a umjesto epidemijskih nošene su karnevalske maske. U Evropi je najraskošniji karneval u Veneciji, ali malo ko zna da se maske za taj čuveni karneval prave u radionici u Skadru na sjeveru Albanije.

U radionici koja zapošljava tridesetak radnika, na tradicionalan način proizvodi se više od 1.700 različitih modela maski. Za izradu jedne potrebno je nekoliko dana, ali i radnika koji imaju nesvakidašnje radno vrijeme. Nekada samo dva sata dnevno. 

"Za proizvodnju jedne maske, potrebno je 7-8 radnika. Svaki od njih ima svoje zaduženje. Jedan radnik ne može sam da započne i završi masku. One se prave od mekanog papira, koji kada se pokvasi, može da se oblikuje. Jedini smo koji još koristimo stare venecijanske metode proizvodnje maski od karta peste", kaže Artan Rukaj, menadžer kompanije za prizvodnju maski u Skadru.

Bilo da su muške ili ženske, da pokrivaju cijelo lice ili samo oči, tužnog ili srećnog izraza još početkom 11. vijeka maske su osmišljenje kako bi sakrile razlike u društvenoj klasi.

Ove koje se proizvode u Skadru unikatne su, rade se za izvoz i to u kolijevku karnevala Italiju.

"Cijela proizvodnja je za izvoz, uglavnom u Veneciju u kojoj imamo osam naših prodavnica. Danas smo najveća fabrika venecijanskih maski na svijetu. Prošle godine otvorili smo prodavanicu u Španiji, a već dugo godina imamo stare klijente, u Francuskoj, Australiji, Engleskoj, Las Vegasu, takođe u Makau, u Kini", kaže Artan Rukaj.

Venecijanske maske prepoznatljive po dekoracijama, ukrašene draguljiima, kristalima i perjem, prefinjene i glamurozne svojevrsno su umjetničko djelo. Svaka ima ime, simbol i namjenu.

Izvor: Antena M / RTS

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN