• SVE VIJESTI

Trajekt "Prizna" zvaće se "30. avgust" - Jadno, besmisleno, neukusno... E, naša mila Boko...


Boka, Verige, Maestral, Stoli (za one koji ne znaju staro ime za Đenoviće), Castel Nuovo, Adriatic... U samo nekoliko sekundi palo nam je na pamet 6 mogućih imena koje je mogao ponijeti novopristigli trajekt "Prizna". A zamislite tek šta bi svi mi zajedno mogli smisliti za nekoliko dana. Ali, ne, umjesto toga doživjeli smo toliku besmislicu da to jednostavno nije normalno. Vjerovali ili ne - trajekt će se, kako je izjavio direktor Morskog dobra jutros na TV Vijesti, zvati "30. avgust".

"To ime smo odabrali na preporuku jednog od lidera Demokratskog frinta (DF) Andrije Mandića. ... a aludirao je na datum parlamentarnih izbora iz 2020. kada je DF bio jedan od pobjednika. ... Mislim da je 30. avgust simbol koji je omogućio da se dođe do promjene svih pljačkašklih privatizacija koje su se desile proteklih 30 godina" - saopštio je između ostalog Mikijelj.

Uopšte ne ulazeći u to ko kakvu i čiju politiku podržava i kako je i zašto doživio taj 30. avgust 2020. godine, i uopšte ne ulazeći u to šta i kako je (a znamo koliko jeste) brljao Milo, Ban i ko zna još koliko bratije, činjenica je da je nazvati trajekt kojim će se svi služiti, uključujući i brojne strance, po datumu kada su održani parlamentarni izbori toliko jadno i bijedno populistički da prelazi sve granice dobrog ukusa. Koji god razlog naveden za ovo, jednostavno nije dovoljno dobar da se tim datumom imenuje trajekt. Pogotovo nikakvo pravo na takvu sugestiju nije imao jedan predsjednički kandidat, a ako i jeste onda ga je imao samo kao građanin, ali - onda smo to pravo imali i svi mi a g. Mikijelj, je u tom slučaju, kao direktor javnog preduzeća, bio dužan i da sasluša i naše prijedloge.

Uzgred, zašto onda nije raspisan konkurs za izbor imena sa nekim simboličnim nagradnim fondom od npr. 100 eura (sasvim dovoljno), organizovano javno glasanje putem društvenih mreža i svi sretni i zadovoljni, a sve bi se pritom moglo završiti za 7 do 15 dana.

Umjesto toga dobili smo čistu političku teatralnost, bahatost, besmislicu, čak i dozu bruke, ali i šamar svim Bokeljima, kao da ni jedno mjesto i simbol Boke nema adekvatno ime kojim bi se nazvao trajekt. Bruka je tim veća ako znamo da se čak i dan-danas brodovima svjetske kompanije Dabinović daju imena mjesta uglavnom sa područja Boke.

Da smo kojim slučajem normalna zemlja, kao što naravno uopšte nismo a svi već znamo da nikad nećemo ni biti, datum običnih parlamentarnih izbora i smjena vlasti na taj datum po izbornoj volji građana bila bi potpuno normalna, čak rutinska i sporedna stvar. Ali, ne, mi zaista ne želimo kraj ovom ludilu.

I na kraju opet da se naglasi, čisto da ne bude "zabune" - ne zanima nas ko kakvu i čiju politiku podržava i kako je i zašto doživio 30. avgust 2020. godine, činjenica je da je nazvati trajekt po datumu održavanja parlamentarnih izbora jadno, populistički, i do odvratnosti neukusno.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN