• SVE VIJESTI

Tužba Morskog dobra za naknadu: Pomorski saobraćaj traži prekid postupka


Iako je zastupnik Morskog dobra Miljan Jović tražio da sud zaključi raspravu u sporu po njihovoj tužbi protiv Pomorskog saobraćaja u kojem traže naplatu 50,7 hiljada eura naknade, sutkinja Radmila Perović je tražila dodatno izjašnjenje u vezi faktura i prigovora koje je Pomorski saobraćaj uputio ovom preduzeću, te informacije o njihovim odlukama o tim prigovorima.

Sud je od Upravnog suda pribavio spise predmeta po tužbi Pomorskog saobraćaja koji traži da se odluka Morskog dobra o odbijanju prigovora ukine, a prema riječima advokata Darka Hajdukovića, na neke prigovore nijesu još ni dobili odgovor. Hajduković je zbog toga tražio da se postupak pred Privrednim sudom prekine, dok Upravni sud ne donese odluku po njihovoj tužbi, navodeći da je riječ o prethodnom pitanju. Naveo je da su se uslovi za prekid stekli, jer je Pomorski saobraćaj izjavio prigovor na račune, tako da je pravna valjanost računa na osnovu kojih Morsko dobro ima potraživanje, od bitnog uticaja na ovaj spor. Ukazuje da bi u suprotnom moglo doći do toga da odluke pred Privrednim i Upravnim sudom budu različite.

Jović smatra da upravni postupak nema nikakve veze sa ovim sporom, te da je ovakav prijedlog suprotan ZPP-u koji propisuje uslove za prekid i obustavu postupka, što ovdje nije slučaj. Naveo je da sve i da Privredni sud donese odluku mimo prethodnog pitanja, koje to nije, Pomorskom saobraćaju i dalje ostaje više procesnih mogućnosti. Sutkinja Perović će, kako je navela, nakon traženog izjašnjenja Morskog dobra, posebno o dvije fakture različitih brojeva na isti iznos, odlučiti o eventualnom prekidu ovog postupka do okončanja upravnog.

U ovom postupku saslušan je direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban, dok se od saslušanja predsjednika Upravnog odbora Morskog dobra Blaža Rađenovića odustalo. Potraživanje Morskog dobra odnosi se na korišćenje obale u Tivtu i Herceg Novom za period od jula 2020. do maja 2021. godine. Tvrde da je Pomorski saobraćaj samoinicijativno prepolovio naknadu na osnovu vladinih mjera tokom pandemije, ukazujući da je za to bilo potrebno zaključenje aneksa, što su uradili sa svim drugim zakupcima. S druge strane, iz Pomorskog saobraćaja tvrde da je zaključak Vlade obavezujući te da Morsko dobro nema pravo da ga mijenja niti određuje na koga će ga primijeniti, a na koga ne. 

Izvor: Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN