• SVE VIJESTI

Česi najvjerovatnije odustaju od privatizacije Instituta


Češka kompanija Filibert najvjerovatnije će potpuno odustati od privatizacije Instituta Igalo, potvrdilo je “Danu” više izvora uključenih u pregovore.

Česi su nosioci konzorcijuma u kojem je još i firma Vile “Oliva”, vlasništvo Žarka Rakčevića, sa kojima su krajem prošle godine, nakon odluke Upravnog suda da poništi rješenje Savjeta za privatizaciju, kojim je predsjedavao Duško Marković, ponovo uspostavljeni kontakti u vezi sa prodajom 56,5 odsto akcija države u Institutu “Igalo”. 

Česi su, kako piše u informaciji o statusu tenderskog postupka za privatizaciju Instituta, koja je usvojena na Savjetu za privatizaciju prošle sedmice, 3. januara odgovorili da su zainteresovani za obnovu pregovora u cilju zaključenja ugovora. Potom su se predstavnici konzorcijuma sastali sa članovima Tenderske komisije, čiji je predsjednik ministar finansija Aleksandar Damjanović, 21. februara, kada su Česi potvrdili zainteresovanost za zdravstveni turizam i za nastavak rada i razvijanja Instituta. Istakli su da je od početka tenderskog postupka prošlo pet godina, te da su tada ponudili 10 miliona za akcije, 29 miliona investicija i preuzimanje oko sedam miliona obaveza kompanije. 

Takođe su istakli da danas Institut ima oko 30 miliona obaveza, te da je konzorcijum nakon svih pregovora i neuspjelog tendera s razlogom rezervisan poslije negativnog iskustva koje su doživjeli. 

Tada su tražili i da se odrede polazišta za dalje pregovore i naglasili da su cijene svega drastično skočile i da su potrebne nekih 35 odsto veće investicije da bi Institut doveli na nivo od četiri zvjezdice.

– Nakon što je Tenderska komisija zatražila od kupca da se do 10. aprila izjasni o nastavku pregovora i da li ostaje pri svojoj ponudi, predstavnici kupca su zatražili dodatni period i naveli da im je, citat: “potrebna dodatna dokumentacija (finansijski izvještaji za kompletnu 2022. godinu i listovi nepokretnosti), i da im se dozvoli da se do 21. aprila Tenderskoj komisiji izjasne o zvaničnom nastavku pregovora. Takođe, zatražili su da dobiju informaciju da li su prodavci voljni da preuzmu dio obaveza Instituta i u kom iznosu, prije navedenog datuma, jer će njihova odluka mnogo zavisiti od stava prodavaca po pitanju obaveza”. Komisija je dostavila traženu dokumentaciju i odobrila produžetak perioda za izjašnjavanje kupca, do 25. aprila – piše u informaciji Savjeta.

Izvor: bizniscg.me / Dan

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN